FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olujno nevrijeme u sjevernoj Europi odnijelo 11 života

KOPENHAGEN, 9. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Snažno nevrijeme zahvatiloje u petak i subotu Irsku, britansko otočje, Dansku i zapad Švedskepri čemu je smrtno stradalo najmanje jedanaest osoba, objavile su unedjelju lokalne vlasti.
KOPENHAGEN, 9. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Snažno nevrijeme zahvatilo je u petak i subotu Irsku, britansko otočje, Dansku i zapad Švedske pri čemu je smrtno stradalo najmanje jedanaest osoba, objavile su u nedjelju lokalne vlasti.

Pokrajina Cumbria na sjeverozapadu Engleske doživjela je najgore nevrijeme posljednjih desetljeća, javili su vatrogasci. Tri osobe poginule su u nevremenu u glavnom gradu pokrajine Carlisleu, u kojem su stanovnici spašavani helikopterima s krovova poplavljenih kuća, dok su automobili plutali ulicama.

Kuće u Applebyju, Longtownu i Shapu su evakuirane. U Northumberlandu na sjeveroistoku Engleske je evakuirano više stotina osoba. I u Yorkshireu su evakuirane neke kuće gdje su u nevremenu isčupana stabla blokirala ceste.

U Danskoj su dva vozača poginula pri padu drveća na njihove automobil, a dvije osobe su poginule pri padu krova blizu Assensa.

Na jugu Švedske tri osobe u također poginule kada su stabla pala na njihove automobile, javlja švedska televizija, a za jednog farmera su fatalne bile bale sijena koje su u nevremenu pale na njega.

U cijeloj regiji život je paraliziran: zračne luke Kopenhagena i Malmoea su zatvorene, kao i željeznički promet na jugu Švedske i mostom između Danske i Švedske.

U Švedskoj je oko 280.000 kuća bez električne energije, uglavnom na jugu i zapadu zemlje. Otkazani su deseci trajektnih linija iz i prema Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. I na sjeveru Njemačke, u Schleswig-Holsteinu jaki vjetar je izazvao poteškoće u prometu.

U olujnom nevremenu jedan teretni nizozemski brod doživio je brodolom, a jedan britanski trajekt sa sto osoba, guran vjetrom koji je puhao jače od 140 km na sat, nasukao se u zoru na zapadnoj obali Škotske. Neozlijeđeni putnici čekaju evakuaciju, koju jaki vjetar čini opasnom.

Na pučini Danske jedan zapaljeni teretni brod je poslao u subotu SOS poruku, dok 15 članova posade pokušava obuzdati vatru i pripremaju evakuaciju broda, rekao je glasnogovornik danske mornarice i dodao da su u to područje poslani helikopteri.

Na zapadu Danske vjetrovi pušu i brže od 150 km na sat, prema danskoj meteorološkoj službi.

U Irskoj je 70.000 kuća bez električne energije jer su stabala pokidala vodove, navodi policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙