FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, ČETVRTAK, 13. 01. 2004.

ZAGREB, 13. siječnja 2005.(Hina) -
ZAGREB, 13. siječnja 2005.(Hina) -

BBC/London - "Mesić defanzivan, Kosor uvodi nacionalradikalsku retoriku"

Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za BBC nakon drugog sučeljavanja dvoje predsjedničkih kandidata na Novoj TV ocjenjuje da nastup Jadranke Kosor daje povod za razmišljanje vraća li se kroz retoriku u "nacionalradikalski politički prostor", a da se predsjednik Stjepan Mesić odlučio defanzivno ponašati "ne bi li zadržao ili privukao dio nacionalističkih birača".

Gjenero ističe smiješnim da je upravo pitanje Franje Tuđmana bilo temeljno političko pitanje u raspravi i ukazuje da je rasprava bila neprofesionalno pripremljena i pristrano vođena. Kosor je već u prvom sučeljavanju u raspravu uvodila bivšeg predsjednika, a Mesić je propustio govoriti o izolaciji u kojoj se zemlja našla tijekom Tuđmanove vladavine, podsjeća Gjenero. Nastup Jadranke Kosor očigledno je rezultat procjene planera njezine kampanje kako u proteklom razdoblju "nije uspjela uvjeriti klasično biračko tijelo HDZ-a da je dostojan kandidat toga političkog polja", kaže Gjenero i ističe da je ona, "dosta vješto, uz prilično neočekivanu retoriku uspostavila svoju poziciju u tom biračkom tijelu".

Predsjednik Mesić morao bi ozbiljno razmisliti kako se obratiti svom biračkom tijelu, ocjenjuje Gjenero. "Mesić se odlučio defanzivno ponašati ne bi li zadržao ili privukao dio nacionalističkih birača, umjesto da je jasnom političkom retorikom, kojom se služio proteklih pet godina, mobilizirao liberalno-demokratsko biračko tijelo i pokušao ga ozbiljnije motivirati na izlazak na izbore", kaže Gjenero. "Ako u nastavku kampanje pristane na ovaj tip povlačenja i odustane od jasnog liberalnodemokratskog diskursa i diskursa zaštite ljudskih prava koje je koristio u prošlih pet godina, u nedjelju bi se mogao naći u težoj situaciji nego je itko očekivao", ističe Gjenero.

Soldi online/Milano - Hrvatska ima dobre gospodarske temelje

Novija povijest Hrvatske opterećuje njene financijske rejtinge, no Hrvatska ima dobre gospodarske temelje, ocjenjuje talijanski portal posvećen financijama "Soldionline" u analizi stanja i gospodarskih perspektiva zemalja istočne Europe.

"Povijest Hrvatske obilježena nevoljama opterećuje ocjene agencija za gospodarski rejting no gospodarski su temelji dobri s rastom BDP-a od oko 3,5 posto i inflacijom koja je uvelike ispod tri posto", ističe se u analizi. Hrvatski proračunski i trgovinski deficiti su veliki ali se smanjuju, navodi se u analizi i napominje kako hrvatske državne obveznice u eurima još uvijek nude prilično visoke prihode unatoč dobrih gospodarskih temelja. "Tržište očito još od računa oduzima politički rizik koji bi se, međutim, trebao ubrzano smanjivati sljedećih godina", pojašnjava se u analizi uz ocjenu kako bi hrvatske obveznice u eurima mogle predstavljati povoljnu priliku.

Ukoliko neće biti negativnih iznenađenja na političkom frontu, prihodi od hrvatskih obveznica mogli bi doći na razinu najmanje Poljske i smanjiti se od 0,15 do 0,40 posto, predviđa talijanski portal.

Gospodarsko približavanje Hrvatske Europi bit će u svakom slučaju brža nego primjerice rumunjsko, ističe se u analizi uz ocjenu da hrvatske obveznice u eurima među zemljama koje još nisu pristupile Europskoj uniji nude najbolji odnos rizika i prihoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙