FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Isplata potpora poljoprivrednicima do ožujka

ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva objavilo je u četvrtak da će do krajaveljače isplatiti sve potpore po osnovi prava stečenih u 2004. godini,u iznosu od gotovo devetsto milijuna kuna.
ZAGREB, 13. siječnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva objavilo je u četvrtak da će do kraja veljače isplatiti sve potpore po osnovi prava stečenih u 2004. godini, u iznosu od gotovo devetsto milijuna kuna.

Ministarstvo će isplatiti 885,48 milijuna kuna, odnosno uz dio iznosa koji se odnosi na kapitalne investicijske potpore ta sredstva dosežu oko 900 milijuna kuna.

Isplate će krenuti 17. siječnja, rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, na sastanku s predstavnicima poljoprivrednih udruga i zadruga.

Ministar je podsjetio kako je za poticaje u 2005. iz državnog proračuna namijenjeno 2,05 milijardi kuna, što je porast u odnosu na godinu ranije kada je bilo osigurano 1,92 milijarde kuna. Za 2006. godinu planira se iznos od 2,27 milijardi kuna, a za 2007. godinu 2,47 milijardi kuna.

Ministar je predstavnike udruga i zadruga izvijestio i kako do daljnjega neće biti promjena u mogućnosti korištenja plavog dizela. Sve najave o mogućnosti da poljoprivrednici i ribari kupuju običan dizel te da im se uz predočenje računa vraća razlika u cijeni za sada se, odnosno ove se godine neće provoditi.

Ministarstvo je, kazao je Čobanković, dobilo druge prijedloge koji će se razmotriti, jer važno je, kako je naglasio, riješiti problem zlouporabe korištenja plavog dizela.

Do studenog prošle godine, prema podacima koje je iznio ministar, potrošeno je 145 tisuća tona plavog dizela, a procjena je da će se doći do 155 tisuća tona, što je u odnosu na 2003. godinu povećanje od 30 tisuća tona. Kako je riječ o velikom povećanju počelo se razmišljati o drugim modelima vezanim za korištenje tog goriva, objasnio je ministar, dometnuvši kako će razmotriti prijedloge koje su dobili.

Čobanković je predstavnike poljoprivrednih udruga i zadruga izvijestio i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje će ići ka ubrzavanju izrade programa korištenja državne zemlje. Ukoliko općine u roku od dva mjeseca nakon stupanja Zakona na snagu ne dostave programe to će učiniti županije, a kod zakupa i prodaje prednost će imati oni koji namjeravaju podizati višegodišnje nasade i baviti se povrtlarskom proizvodnjom.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je i uvođenje poreza na neobrađenu zemlju, kao i to da se obradivo poljoprivredno zemljište u državnom i privatnom vlasništvu, koje se ne obrađuje, da na iskorištavanje fizičkoj i pravnoj osobi na osnovu zakupa uz naknadu tržišne vrijednosti vlasniku zemljišta najviše tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙