FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: i u siječnju kreditni rejting RH nepromijenjen

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - D&B: i u siječnju kreditni rejtingRH nepromijenjen
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - D&B: i u siječnju kreditni rejting RH nepromijenjen

HINA - Financijski servis

Kreditni rejting Hrvatske za siječanj, po ocjeni svjetske bonitetne kuće Dun&Bradstreet (D&B), ostaje nepromijenjen, DB4d, a ovog je mjeseca u središtu pozornosti izvješća Predpristupni ekonomski program (PEP) kojim Vlada do 2008. godine planira smanjiti fiskalni deficit, stabilizirati vanjsku zaduženost te ubrzati privatizaciju i liberalizaciju tržišta, kao dio napora u procesu približavanja EU.

U izvješću D&B, koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, iz PEP-a se izdvajaju namjere Vlade da fiskalni deficit smanji na razinu od 3,7 posto BDP-a u 2005. godini te ispod 3 posto BDP-a do 2007. godine, u skladu s kriterijima iz Maastrichta. Također, navodi se i kako Vlada planira smanjenje državnih potpora, koje sada iznose između 3 i 5 posto BDP-a te su znatno iznad EU standarda.

Razina vanjskog duga, od oko 80 posto BDP-a, navode u D&B-u, ostat će na toj razini do 2006. godine, kada bi se, prema PEP-u, trebala smanjiti na 79 posto BDP-a, što je još uvijek znatno iznad 60 posto koliko se predviđa kriterijima iz Maastrichta.

Deficit tekućeg računa bilance plaćanja, pak, trebao bi biti smanjen s 5,6 posto BDP-a, koliko se očekuje da je iznosio u 2004., na 3,8 posto BDP-a u 2007. godini.

Među ostalim, izdvaja se i namjera Vlade da zadrži nisku razinu inflacije te stabilnost tečaja kune, kao i plan privatizacije većine državnog portfelja do kraja 2005. godine.

U D&B-u navode kako su 'skeptični' glede Vladinih fiskalnih ciljeva jer vjeruju kako su temeljeni na preoptimističnim očekivanjima gospodarskog rasta. Ipak, drže da će Vlada uspjeti postići napredak dovoljan za pozitivnu ocjenu od strane EU te postizanje punopravnog članstva do 2009. godine.

Osvrćući se na događaje s kraja prošle godine, u D&B izdvajaju posjet MMF-ovog izaslanstva početkom prosinca, te navode kako očekuju da će on rezultirati pozitivnim izvješćem.

Hrvatska se na ljestvici 25 tranzicijskih zemalja za koje D&B ocjenjuje kreditni rejting nalazi na 11. mjestu, iza Bugarske i Rumunjske, čiji je rejting DB4c. Sve tri zemlje spadaju u isti grupu rizičnosti, koja ih svrstava među zemlje umjerenog rizika za ulaganje.

Čelno mjesto D&B-ove ljestvice, sa najboljim kreditnim rejtingom DB2c, već duže vrijeme zauzima Slovenija, a na drugom je mjestu, sa ocjenom DB2d Mađarska. Taj ih rejting ocjenjuje kao zemlje niskog rizika za ulagače.

Začelje ljestvice, također već mjesecima, sa ocjenom DB6d drže Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Tađikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. One su ocijenjene kao zemlje u kojima postoji izuzetno visok rizik da se ulagačima njihova investicija neće vratiti.

U odnosu na prošli mjesec, D&B je kreditni rejting povećao Srbiji i Crnoj Gori (na DB6b) te Gruziji (DB6c), čime su te dvije zemlje svrstane u zemlje vrlo visokog rizika za ulagače u kojima rizik povrata ulaganja opravdava mogućnost visok zarade na ulaganje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙