FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Domovinske udruge zahvaljuju Svetoj Stolici na priznanju RH

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Republička koordinacija udrugaproisteklih iz Domovinskog rata, koju čini 14 udruga, uputila je danaspismo zahvale Svetoj Stolici što je 13. siječnja 1992. međunarodnopriznala samostalnost Republike Hrvatske
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koju čini 14 udruga, uputila je danas pismo zahvale Svetoj Stolici što je 13. siječnja 1992. međunarodno priznala samostalnost Republike Hrvatske

U pismu se ističe da je Sveta Stolica znala prepoznati vjekovne težnje hrvatskog naroda za svojom samostalnošću i suverenošću.

"Bila su to za naš narod povijesna vremena, a znajući našu povijest, upravo ste Vi prepoznali i znali cijeniti neraskidivost naše Domovine sa Svetom Stolicom i upravo je to bilo tkivo i poveznica koje je čuvala i sačuvala generacije i generacije Hrvata", ističe se u pismu.

"Naša želja, a vaša mudrost, novim je generacijama sačuvala dobrobit odrastanja, sazrijevanja, ali i učvršćivanja ionako dubokih povijesnih veza. Stoga, iskreno zahvaljujemo za sve što ste za nas učinili, sada već davnih 90-ih godina, za međunarodno priznanje Republike Hrvatske, hrvatski narod, poglavito hrvatski branitelji znali su i znat će pamtiti vašu ljubav i dobrotu", stoji u pismu zahvale Republičke koordinacije Svetoj Stolici u povodu obljetnice njezina priznanja Republike Hrvatske.

Republiku Hrvatsku do 15. siječnja 1992. priznale su i Estonija, Letonija, Litva, Njemačka, San Marino, Slovenija i Ukrajina.

Tog dana, prije 13 godina, Hrvatsku je priznalo 12 članica tadašnje Europske zajednice, a pridružile su im se Malta, Austrija, Švicarska, Mađarska, Bugarska, Poljska, Kanada i Australija.

16. siječnja Hrvatsku su priznale Švedska, Argentina, 18. siječnja Rumunjska, 25. siječnja Brazil, 29. siječnja Bolivija itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙