FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBIUDR zatražio zabranu četničkih, ustaških i komunističkih obilježja

ZAGREB, 9. siječnja 2005. (Hina) - Udruga branitelja invalida i udovicaDomovinskog rata (UBIUDR) koprivničke Podravke zatražila je danas odhrvatske Vlade da "donese zakon o zabrani četničkih, ustaških, ali ikomunističkih obilježja", reagirajući tako na incident koji se dogodiou srijedu, u Borovu, pokraj Vukovara, prilikom proslave pravoslavnogBadnjaka, kada su tri mladića nosila trobojnu zastavu s dvoglavimorlom i četiri ćirilična "S", a dvije su osobe na glavi nosile'šajkaču' s kokardom i kapu bivše JNA.
ZAGREB, 9. siječnja 2005. (Hina) - Udruga branitelja invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) koprivničke Podravke zatražila je danas od hrvatske Vlade da "donese zakon o zabrani četničkih, ustaških, ali i komunističkih obilježja", reagirajući tako na incident koji se dogodio u srijedu, u Borovu, pokraj Vukovara, prilikom proslave pravoslavnog Badnjaka, kada su tri mladića nosila trobojnu zastavu s dvoglavim orlom i četiri ćirilična "S", a dvije su osobe na glavi nosile 'šajkaču' s kokardom i kapu bivše JNA.

UBIUDR u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Mladen Pavković, podsjeća kako su te provokacije naišle na osude i hrvatskih političara i pojedinih srpskih vođa, koji su tražili da se donese zakon kojim bi se zabranilo veličanje ustaškog i četničkog znamenja.

No, kako se naglašava u priopćenju, "zaboravili su tome pridodati i crveni zvijezdu, koja je također simbol jednog totalitarnog sistema".

S tim u vezi navodi se kako su "Srbi i Crnogorci vodili rat protiv Hrvata sa crvenom zvijezdom", te da je "s tim simbolom razoren i Vukovar. Kad je tijekom studenog 1991. ratni zločinac Šljivančanin pobjedonosno ušao u vukovarsku bolnicu na svojoj je odori imaš baš taj znak, a osim njega nosili su ga i ostali srpski teroristi. Neprijateljski zrakoplovi također su u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata imali to obilježje", navodi UBIUDR.

Zato, smatra Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata koprivničke Podravke, "nije dovoljno tražiti samo zakon o zabrani veličanja ustaškog i četničkog obilježja već i - komunističkog".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙