FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: prosvjedovalo oko tisuću umirovljenika

ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Oko tisuću umirovljenika okupilo sedanas nakratko na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, iako je policija zabranila prosvjed, tražeći povrat mirovina prema odluci Ustavnogsuda.
ZAGREB, 12. siječnja 2005. (Hina) - Oko tisuću umirovljenika okupilo se danas nakratko na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, iako je policija zabranila prosvjed, tražeći povrat mirovina prema odluci Ustavnog suda.

Skup je trajao samo 15-ak minuta jer ga je jučer poslijepodne zabranio MUP obrazlažući da se u slučaju okupljanja tisuću ljudi neće moći osigurati redovno odvijanje prometa.

Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH), koja je organizirala prosvjedni skup, od Vlade traži povrat umirovljeničkog duga u skladu s odlukom Ustavnog suda, reformu mirovinskog sustava i ukidanje privilegiranih zastupničkih mirovina.

Predsjednik ASH-a Zlatko Klarić najavio je da će, ne ispuni li Vlada njihove zahtjeve, za dva mjeseca pozvati umirovljenike iz čitave Hrvatske na Markov trg.

"Prvo su vas opljačkali, onda su vas prevarili, zatim su vam ti isti mahali jamstvenim karticama, a na pomolu je još jedna prevara jer vaši zastupnici u Hrvatskom saboru ništa nisu napravili", rekao je Klarić okupljenim umirovljenicima.

Zabranu skupa ocijenio je udarom na Ustav i demokraciju dodavši da neće odustati od borbe za prava umirovljenika.

Unatoč svim dozvolama i najavi skupa još prije 15 dana, policija ga je zabranila, bio je ogorčen Klarić.

Nakon kratkog Klarićeva obraćanja umirovljenici su se mirno razišli.

Na Trgu žrtava fašizma ih se, po procjeni novinara, okupilo oko tisuću. Isticali su parole "EU živi po zakonima a mi?", "Tražimo ono što smo pošteno zaradili", "Sram vas bilo", "Živite vi sa 700 kuna", "Vratite opljačkano".

Također su pozivali čelnike HDZ-a, čije se sjedište nalazi na tome trgu, da "izađu iz toploga i kažu im hoće li ispuniti njihove zahtjeve".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙