FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik HLS poziva liječnike na referendum o SKU

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkogsindikata (HLS) pozvao je danas liječnike i stomatologe da se 5.siječnja odazovu na referendum o prihvaćanju njihovog strukovnogkolektivnog ugovora, unatoč tome što je Vlada naložila Državnomodvjetništvu da prihvati sudski zahtijev dva sindikata u zdravstvu zaponištenjem tog ugovora.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) pozvao je danas liječnike i stomatologe da se 5. siječnja odazovu na referendum o prihvaćanju njihovog strukovnog kolektivnog ugovora, unatoč tome što je Vlada naložila Državnom odvjetništvu da prihvati sudski zahtijev dva sindikata u zdravstvu za poništenjem tog ugovora.

Sindikati su tvrdili da je SKU protivan Zakonu o radu i zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća prema kojemu se prava zaposlenih uređuju granskim kolektivnim ugovorima, a specifičnosti struke aneksima tim ugovorima.

U Vladinom uredu za odnose s javnošću danas su rekli da je Vlada kao poslodavac nalogom Državnom odvjetništvu da prihvati zahjev sindikata povukla i suglasnost na odluku o provedbi referenduma o SKU za liječnike i stomatologe te će njegovi rezultati, bude li referendum proveden, biti nevažeći.

Od predsjednika Parničnog odjela zagrebačkog Općinskog suda Slavka Pavkovića doznaje se pak kako bi sud najvjerojatnije tijekom sutrašenjeg dana trebao donijeti odluku o zahtjevu za zabranom referenduma koji su uoči Nove godine također podnijeli Samostalni sindikat zdravstva i Strukovni sindikat medicinskih sestara.

Hrvatski liječnički sindikat u današnjem je priopćenju istaknuo kako SKU, koji su HLS i ministar zdravstva Andrija Hebrang, potpisali kao dodatak GKU nije poništen te da to može učiniti samo sud.

Sindikat izražava "čuđenje i žaljenje" što Vlada postupa kad da je sud odluku o poništenju SKU već donio. Također smatra kako su dva sindikata zdravstva izvršila pritisak na sudbenu vlast tražeći u dopisu od ministrice pravosuđa da "požuri" sudbenu vlast u ishođenju privremene mjere zabrane referenduma.

Babić je izjavio danas Hini kako je provedba referenduma o SKU važna kao plebiscitno izjašnjavanje liječnika o dokumentu koji sažima sve aktivnosti sindikata od štrajka 2003. do danas, te je postavio pitanje tko se boji i kome smeta takvo izjašanjavanje liječnika.

Na referendumu bi trebalo sudjelovati 11 tisuća liječnika, koji bi se o SKU izjasnili na glasačkim mjestima u bolnicama ili dopisnim putem.

"Poslodavac ima pravo na svoj stav, a Vlada na političku odluku koju ja poštujem, ali sindikat ima pravo na ono što je legitimno u borbi za naše interese", ocijenio je Babić koji se nije želio izjasniti o tome što će poduzeti ukoliko sud donese odluku o privremenoj mjeri zabrane referenduma.

Predsjednik HLS također je izjavio kako nije dobio poziv na današnji sastanak pregovaračkog odbora u Ministarstvu zdravstva, gdje bi se trebao dogovoriti početak pregovora o posebnom aneksu GKU za liječnike.

Vlada je, naime, osim naloga Državnom odvjetništvu za poništenjem SKU kao dodatka GKU , u svom zaključku naložila i da pregovorački odbor nastavi pregovore o aneksu za liječnike koji će potpisati svi sindikati koji u njima sudjeluju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙