FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor Vlade i sindikata oko liječnika

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i čelnici šestsindikalnih središnjica dogovorili su se u srijedu da će biti poništenStrukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i čelnici šest sindikalnih središnjica dogovorili su se u srijedu da će biti poništen Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe.

Vlada će na sjednici u srijedu naložiti Državnom odvjetništvu da prihvati zahtjev sindikata za poništenjem SKU-a, izvijestio je novinare ministar mora, turizma prometa i razvitka Božidar Kalmeta nakon sastanka u Vladi.

Nakon dogovora, četiri središnjice odlučile su se vratiti u Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatska udruga sindikata, Matica hrvatskih sindikata javnih djelatnosti i Sindikat usluga Uni-Cro, koji su zamrznuli rad u GSV-u u znak prosvjeda što je Ministarstvo zdravstva potpisalo SKU s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS), najavili su da će ponovno sudjelovati u radu GSV-a.

Dva zdravstvena sindikata podnijela su nedavno tužbu kojom su zatražila poništenje SKU-a za liječnike i stomatologe jer je on suprotan Zakonu o radu i zaključcima Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da se radna prava u javnim službama uređuju Granskim kolektivnom ugovorima (GKU), a specifičnosti pojedinih struka aneksima tim ugovorima.

Svi potpisnici GKU-a za zdravstvo odmah će pristupiti pregovorima o aneksu za liječnike, čiji će potpisnici biti sva četiri zdravstvena sindikata koja sudjeluju u pregovorima, rekao je Kalmeta koji trenutno na čelnom mjestu GSV-a zamjenjuje potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor.

SKU za liječnike, koji je početkom prosinca potpisan kao dodatak GKU-u, potpisao je s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom samo predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Babić je za 5. siječnja najavio referendum članstva o prihvaćanju SKU-a, što su ostali sindikati ocijenili protuzakonitim jer bi SKU bio prihvaćen prije GKU-a kao temeljnog dokumenta.

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih djelatnosti Zdenka Gizdić izrazila je zadovoljstvo današnjim dogovorom, ocjenivši da je Vlada time pokazala "vjerodostojnost i vjeru u socijalni dijalog".

Sindikati prihvaćaju današnji poziv premijera Sanadera da se uključe u pregovore s Europskom unijom (EU), čime su preuzeli svoj dio odgovornosti za ulazak Hrvatske u EU, dodala je.

Ministar Kalmeta napomenuo je kako je Sanader na sastanku iznio želju da se i sindikati uključe u pregovaračke timove i Nacionalni odbor za pregovore o pristupanju EU.

Čelnici Vlade i sindikata dogovorili su se da će u drugoj polovici siječnja organizirati seminar koji će biti, kako je rekao Kalmeta, škola socijalnog dijaloga. Na njemu će biti osnovana radna skupina GSV-a za izradu Nacionalne politike plaća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙