FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optuženima za "Loru" produljen pritvor

SPLIT,11. siječnja 2005.(Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog sudau Splitu na današnjoj je sjednici četvorici pritvorenika, od osamoptuženika u tzv. slučaju Lora, ponovno produljilo pritvor, potvrdilaje glasnogovornica suda sutkinja Marica Šćepanović.
SPLIT,11. siječnja 2005.(Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu na današnjoj je sjednici četvorici pritvorenika, od osam optuženika u tzv. slučaju Lora, ponovno produljilo pritvor, potvrdila je glasnogovornica suda sutkinja Marica Šćepanović.

Vijeće je, prema njezinim riječima, ocijenilo da nije došlo ni do kakvih promjena u odnosu na postojanje pritvorske osnove, s obzirom na to da je bila određena i od Vrhovnog suda, te im je, zbog teških okolnosti kaznenog djela za koje ih se tereti pravomoćnom optužnicom, produljilo pritvor.

Osam bivših vojnih policajaca optuženo je za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom 1992. godine, na način da su u vojno-istražni centar Lora u Splitu dovodili i držali zatočene civile i podvrgavali ih raznim oblicima torture od kojih su dvije osobe preminule.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu današnju je odluku o produljenju pritvora donijelo mjesec dana nakon što je već produljilo pritvor, budući da je Vrhovni sud prihvatio žalbu branitelja četvorice optuženika, te zatražio od splitskoga suda da ponovno odlučuje o tome, pri čemu su suci u Vijeću upozoreni da se pri donošenju nove odluke ne pozivaju stalno na rješenje Vrhovnoga suda o pritvaranju, nego da samostalno obrazlože odluku.

U pritvoru su od rujna Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, a četvrti pritvorenik Davor Banić sam se prije mjesec dana prijavio pravosudnim tijelima, kada je i pritvoren.

U bijegu su još prvooptuženi Tomislav Duić, te Josip Bikić, Miljenko Bajić i Emilijo Bungur, a za njima je raspisana tjeralica.

Izvanraspravno vijeće o produljenju pritvora ponovno će odlučivati za dva mjeseca, a branitelji u međuvremenu imaju pravo na žalbe, poručila je sutkinja Šćepanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙