FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivene tri velike zvijezde u našoj galaksiji

SAN DIEGO, 11. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna skupinaastronoma otkrila je tri divovske zvijezde u našoj galaksiji -Mliječnom putu - čiji promjer prelazi 1,6 milijardi kilometara,objavljeno je u priopćenju izdanom na konvenciji američkog društvaastronoma.
SAN DIEGO, 11. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodna skupina astronoma otkrila je tri divovske zvijezde u našoj galaksiji - Mliječnom putu - čiji promjer prelazi 1,6 milijardi kilometara, objavljeno je u priopćenju izdanom na konvenciji američkog društva astronoma.

To je "važno" otkriće jer omogućuje pomirenje teorije i promatranja, ocijenio je Philip Massey s teleskopa Lowell u Flagstaffu u Arizoni, jedan od astronoma koji je vodio istraživanje.

Te zvijezde, nazvane "crveni divovi", tijela su velike mase koja se približavaju kraju svog životnog ciklusa. Vrlo su hladne, svjetleće i izuzetne veličine, dodao je Massey.

To su tri najveće primjećene zvijezde do danas i imaju radijus veći 1.500 puta od našeg Sunca. To su KW Strijelac koja se nalazi na 9.800 svjetlosnih godina, V354 Cefej (9.000 svjetlosnih godina) i KY Labud (5.200 svjetlosnih godina).

Usporedbe radi, poznata crvena zvijezda Betelgesuse u Orionu ima radijus koji je 650 puta veći od našeg Sunca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙