FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjedinjene Države izdale novi memorandum o mučenju

WASHINGTON,31. prosinca 2004.(Hina) - Američko ministarstvo pravosuđaobjavilo je u petak novi memorandum u kojem strože određuje što jemučenje odbacujući svoj raniji kritizirani dokument.
WASHINGTON,31. prosinca 2004.(Hina) - Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u petak novi memorandum u kojem strože određuje što je mučenje odbacujući svoj raniji kritizirani dokument.

Memorandum proglašava mučenje općenito neprihvatljivim prema američkim zakonima i međunarodnim normama i odbacuje ranije tvrdnje iz memoranduma iz kolovoza 2002. da samo oni postupci koji kod zatvorenika izazivaju zatajivanje organa i tjelesnih funkcija ili čak smrt predstavljaju mučenje kažnjivo prema zakonu.

Kritičari prethodnog dokumenta diljem svijeta i pravni stručnjaci smatraju da je on stvorio pravni okvir koji je vodio k zlostavljanju zatočenika u zatvoru Abu Ghraib u Iraku, u Afganistanu i zatvoru za osumnjičene teroriste u Guantanamo Bayu na Kubi.

Novi memorandum je mnogo širi u definiranju onoga što se može smatrati mučenjem i određuje da to nisu samo djela koja izazivaju mučan i težak bol nego da mogu uključivati i puku fizičku patnju i trajnu duševnu tjeskobu.

Stvaranje prethodnog odbačenog memoranduma nadzirao je glavni pravnik Bijele kuće Alberto Gonzales, a novi memorandum je objavljen manje od tjedan dana prije nego što će američki Senat razmatrati njegovu nominaciju za ministra pravosuđa. Predsjednik George W. Bush nominirao je Gonzalesa kao zamjenu za ministra u ostavci Johna Ashcrofta.

Iz novoga dokumenta izostavljena je i tvrdnja iz ranijega da predsjednik Bush kao vrhovni zapovjednik u doba rata ima ovlasti koje nadmašuju američke zakone protiv mučenja te da su te ovlasti dovoljne da dozvole akte mučenja u izvanrednim okolnostima.

Dokument također ispušta pokušaj iz prethodnog memoranduma da se škodljiva djela koja nisu imala određenu namjeru da nanesu žestok bol i patnju eventualno proglase zakonitim. On ostavlja nedefiniranim pojam "određene namjere" kako bi izbjegao bilo kakvo shvaćanje da ponašanje koje zapravo znači mučenje može pod određenim okolnostima biti smatrano legalnim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙