FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati
ZAGREB, 10. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

RAMALLAH

Vođa PLO-a Mahmud Abas proglasio je u nedjelju pobjedu na palestinskim predsjedničkim izborima i posvetio je uspomeni na pokojnog povijesnog vođu Jasera Arafata. "Ovu pobjedu posvećujemo uspomeni na mučeničkog vođu Jasera Arafata, kao i dušama naših mučenika, ranjenika i 11.000 osoba zatočenih iza rešetaka", rekao je na skupu u Ramallahu u nazočnosti više stotina razdraganih pristaša. Abas koji je bio glavni favorit na predsjedničkim izborima zahvalio je u nedjelju Palestincima što su glasovali za njega i obećao im da će prekinuti njihove patnje. Prema rezultatima izlaznih anketa, Abas je velikom većinom glasova izabran za predsjednika Palestinske samouprave naslijedivši tako na toj dužnosti Jasera Arafata.

JERUZALEM

Izrael se nada da će izborom Mahmuda Abasa na dužnost predsjednika Palestinske samouprave koji je najavljen u nedjelju prema rezultatima izlazne ankete, započeti razdoblje mira, priopćio je visoki izraelski dužnosnik. "Nadamo se da su izborom Abu Mazena (Abasov nadimak) Palestinci započeli razdoblje mira i da kreću putem nagodbe i dijaloga", kazao je za AFP taj visoki dužnosnik koji je zatražio da ostane anoniman.

WASHINGTON

Američki predsjednik George Bush u nedjelju je izjavio kako je "ohrabren" odazivom na palestinske predsjedničke izbore koje je ocijenio uglavnom slobodnim i pravičnim, te najavio pomoć novom predsjedniku u oživljavanju mirovnih pregovora s Izraelom. "Ohrabren sam velikim odazivom na palestinskim izborima", rekao je Bush u priopćenju koje je u nedjelju navečer objavila Bijela kuća. Novi palestinski predsjednik i njegova vlada suočit će se sa zadaćama od krucijalne važnosti, uključujući borbu protiv terorizma i korupcije, upozorio je Bush u priopćenju istaknuvši kako su "Sjedinjene Države spremne pomoći palestinskom narodu da ostvare svoje težnje".

RAMALLAH

Na palestinskim predsjedničkim izborima u nedjelju sudjelovalo je 70 posto upisanih glasača, izvijestio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (CEC) Hana Nasser. "Odziv upisanih glasača bio je do 70 posto", kazao je Nasser na konferenciji za tisak u Ramallahu. On misli da je na izbornim listama bilo upisano oko 1,1 milijun birača. Dodao je da je na izborima sudjelovalo i 10 posto od 700.000 Palestinaca koji nisu bili na izbornim listama, ali su imali pravo glasovati.

BANDA ACEH

Stanovnici Banda Aceha, indonezijskog grada koji je prošlog mjeseca teško stradao u naletu tsunamija, izašli su u ponedjeljak ujutro na ulice nakon što su ponovno osjetili potres u kojem, prema prvim podacima, nije bilo žrtava ni veće materijalne štete. Veliki dijelovi grada koji se nalazi u pokrajini Aceh na sjeveru indonezijskog otoka Sumatre, uništeni su 26. prosinca u potresu jakosti 9.0 stupnjeva po Richteru i plimnom valu koji je uslijedio nakon potresa. Gotovo sve indonezijske žrtve prosinačke tragedije - gotovo 104 tisuće poginulih - nastradale su u pokrajini Aceh.Potres u ponedjeljak ujutro bio je jakosti 5.4 stupnja po Richteru. "Zasad nema izvješća o mogućim žrtvama, ali još uvijek prikupljamo podatke", rekao je voditelj indonezijskog meteorološkog ureda.

WASHINGTON

Američki državni tajnik Colin Powell pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da dobro rasporedi pomoć azijskim zemljama koje je opustošio tsunami i da ne zaboravi na druga područja Zemlje koja su u potrebi a nisu u žiži zanimanja. "Moramo biti sigurni da dajemo pomoć i novac sukladno potrebama i da ne ostajemo na tome da ta područja zatrpavamo sredstvima i pošiljkama koji u ovom trenutku nisu prijeko potrebni", rekao je za CNN. Američka vlada najavila je pomoć od 350 milijuna dolara, od čega je dosad dala tek 50 do 60 milijuna, dodao je Powell u Nairobiju, kamo je doputovao radi potpisivanja mirovnog ugovora o južnom Sudanu.

PARIZ

Francuski ministar financija Herve Gaymard izjavio je u nedjelju da su se članovi Pariškog kluba dogovorili da će proglasiti moratorij na dug azijskih zemalja koje je pogodio tsunami. "U srijedu ćemo u Parizu okupiti članove Pariškog kluba (najveće svjetske zemlje vjerovnici) kojim predsjeda Francuska i predložit ćemo moratorij na dug: zemlje Pariškog kluba se slažu, razgovarali smo s njima ovih dana", kazao je ministar za radio Europa 1. Za zemlju poput Indonezije otplata duga u 2005. je "reda veličine 3 milijarde dolara, što nije zanemarivo", istaknuo je Gaymard.

DUBLIN

Irski premijer Bertie Ahern rekao je u nedjelju da je siguran kako je Irska republikanska armija (IRA) odgovorna za pljačku sjevernoirske banke u Belfastu koja se dogodila 20. prosinca, odbacivši demanti IRA-e i njezina političkog krila Sinna Feina. Rekordna pljačka 26,5 milijuna funta (38 milijuna eura, 50 milijuna dolara) "djelo je IRA-e s kojim njezino političko čelništvo mora biti upoznato", kazao je Ahern za javni radio RTE. Martin McGuinness, drugi čovjek Sinna Feina izjavio je da IRA nije umiješana i da policija nema "ni najmanjeg dokaza za svoje tvrdnje".

JERUZALEM

Zapovjednik glavnog stožera izraelske vojske general Moshe Yaalon zatražio je u nedjelju od vojnika da se klone politike, navodi se u priopćenju koje je dobio AFP. "Zatražio sam od svih časnika u vojsci da djelatne i pričuvne vojnike upozori da se tijekom vojne službe ne smiju baviti politikom", piše u priopćenju. "Zabranjeno im je da potpisuju peticije političke naravi i da sudjeluju na skupovima koji nisu vojni", dodaje se. U priopćenju se ističe da će se protiv prekršitelja poduzeti sankcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙