FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZMO: novosti u Zakonu o pravima branitelja

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Od 1. siječnja stupa na snagu noviZakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovanjihovih obitelji u kojem je određeno da djeci smrtno stradalih i zatočenih ili nestalih branitelja pripada dječji doplatak u najvišempredviđenom iznosu od 374,18 kuna, priopćio je danas Hrvatski zavod zamirovinsko osiguranje (HZMO).
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Od 1. siječnja stupa na snagu novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u kojem je određeno da djeci smrtno stradalih i zatočenih ili nestalih branitelja pripada dječji doplatak u najvišem predviđenom iznosu od 374,18 kuna, priopćio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Za ostvarivanje prava na doplatak od 1. siječnja treba podnijeti zahtjev i priložiti dokaz o statusu djeteta.

Zahtjev se podnosi HZMO-u, područnoj službi nadležnoj prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, a podnose ga i korisnici koji već koriste pravo na doplatak u 2004. godini.

Smrtno stradali hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je branitelj koji je poginuo u obrani suvereniteta Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Smrtno stradalim braniteljem smatra se i branitelj koji je ubijen prilikom zatočenja ili u neprijateljskom logoru, koji je umro od posljedica rane ili ozljede zadobivene u obrani suvereniteta Hrvatske, najkasnije do 31. prosinca 1997. te koji je umro od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u obrani suvereniteta Hrvatske najkasnije do 31. prosinca 1997., a nakon toga roka uzročna veza između smrti i sudjelovanja u obrani utvrđuje se u postupku vještačenja propisanim zakonom.

To je također i branitelj koji je izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta Hrvatske, te koji je umro od posljedica rane ili ozljede zadobivene u obrani suvereniteta, a do smrti je bio priznati hrvatski ratni vojni invalid I. skupine s pravom na doplatak za njegu i pomoć druge osobe.

Zatočeni ili nestali hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je branitelj koji je u obrani suvereniteta Hrvatske zatočen u neprijateljskom logoru ili zatvoru najmanje tri dana ili je nestao u Domovinskom ratu.

U postupku ostvarenja prava na doplatak, status djeteta smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i djeteta zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja dokazuje se rješenjem nadležnog županijskog ureda uprave, odnosno nadležnog upravnog tijela Grada Zagreba.

Kao dokaz može poslužiti i rješenje o priznanju prava koje je dijete ostvarilo kao član obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja po odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙