FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić izrazio sućut povodom smrti Veronice Maclean

ZAGREB, 8. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićuputio je u subotu izraze sućuti obitelji Veronice Maclean povodomnjezine smrti, priopćio je Ured Predsjednika.
ZAGREB, 8. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je u subotu izraze sućuti obitelji Veronice Maclean povodom njezine smrti, priopćio je Ured Predsjednika.

Veronica Maclean, udovica britanskog diplomata Fitzroya Macleana, koja je tijekom Domovinskog rata sudjelovala u organizaciji dopreme humanitarne pomoći Hrvatskoj, umrla je u petak u 84. godini.

"Iskreno sam ožalošćen viješću o smrti Lady Veronice Maclean, udovice Sir Fitzroya Macleana. I Lady Veronica i Sir Fitzroy bili su stari i osvjedočeni prijatelji naše zemlje koja je - mislim da to mogu reći - već desetljećima u ljetnim mjesecima bila njihov drugi dom", navodi se u poruci sućuti hrvatskog predsjednika.

"Dobro se sjećam susreta s Lady Veronicom u Londonu, potkraj 2001. godine, prilikom mojeg službenog posjeta Velikoj Britaniji, kada sam joj predao odličje kojim sam posthumno odlikovao Sir Fitzroya za njegov doprinos u borbi hrvatskoga naroda protiv naci-fašizma u Drugome svjetskom ratu", dodaje se u poruci, priopćio je Ured predsjednika.

"Nećemo zaboraviti ulogu koju je Lady Veronica odigrala u vrijeme Domovinskoga rata, organizirajući i dopremajući humanitarnu pomoć Hrvatskoj. Zajedno sa svojim suprugom, bila je među onim prijateljima koji su nam pritekli u pomoć, kada nam je pomoć bila najpotrebnija", stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića.

Veronica Maclean, rođena 1920. godine u Argyllu u Škotskoj, bila supruga poznatog britanskog diplomata i političara Fitzroya Macleana koji je tijekom Drugog svjetskog rata vodio britansku vojnu misiju pri partizanskom pokretu, a kasnije postao i osobni prijatelj jugoslavenskog komunističkog čelnika Josipa Broza Tita.

Maclean je često boravila u Hrvatskoj, osobito na Korčuli gdje je posjedovala i kuću. Objavila je više knjiga, među kojima i svoju autobiografiju pod naslovom "Past forgetting".

Njezin suprug Fitzroy, koji je umro 1995. godine, poslužio je, prema nekim tvrdnjama, kao inspiracija Ianu Flemingu za lik legendarnog tajnog agenta Jamesa Bonda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙