FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 8. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

HILLA

Jedna je osoba ubijena a 20 ih je ranjeno u subotu ujutro u eksploziji automobila-bombe u Mahaouilu, 75 km južno od Bagdada, objavila je policija. Zapovjednik Hadi Hatef, glasnogovornik policije u pokrajini Babylone, kazao je da je "vozilo eksplodiralo u blizini benzinske postaje u Mahaouilu pri čemu je jedna osoba smrtno stradala a 20 ih je ranjeno, svi civili, dok je nekoliko vozila oštećeno".

NAZRAN

Ingušetijske snage sigurnosti (FSB) i ingušetijsko ministarstvo unutarnjih poslova izveli su u subotu "specijalnu operaciju" protiv "pobunjenika" skrivenih u jednoj kući u Ingušetiji, tijekom koje su četiri gerilca ubijena, izvijestio je službeni predstavnik ingušetijskih snaga. Vlasti su "dobile informacije da se pobunjenici skrivaju u toj kući" u predgrađu Nazrana, glavnog grada te ruske pokrajine na Kavkazu, koja graniči s Čečenijom, ističe službeni predstavnik ingušetijskog ministarstva unutarnjih poslova Jahija Hadbijev. Redarstvene snage okružile su kuću pred zoru, a žestoka unakrsna vatra trajala je više od četiri sata, jer se "pobunjenici nisu htjeli predati", dodao je. U operaciji je sudjelovalo 120 redarstvenika, kao i pet oklopnih transportnih vozila.

ANKARA

Skupina od 15 turskih diplomata i znanstvenika aktivno su angažirani kao promatrači na nadgledanju priprema i održavanju palestinskih predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju, 9. siječnja. Turski promatrači stigli su još u četvrtak na Zapadnu obalu i pojas Gaze na poziv palestinskih vlasti. "Turska vidi sadašnje predsjedničke izbore kao glavnu fazu u oživljavanju mirovnih smjernica, ističe se u izjavi ovdašnjeg ministarstva vanjskih poslova. Pritom se izražava nada da će izbori biti pošteni i uspješni. Potpredsjednik turske vlade i šef diplomacije Abdullah Gul, koji se ranije ovog tjedna vratio iz posjeta Izraelu i palestinskim autonomnim područjima, razgovarao je sa svojim domaćinima o uključivanju Turske u bliskoistočni mirovni process.

BALAD

Tri zamaskirane osobe potvrdile su u petak navečer dvojici iračkih reportera u gradu Baladu, 75 km sjeverno od Bagdada, da su "novinarka i osoba koja ju je pratila dobro", dva dana nakon što je u Bagdadu nestala Florence Aubenas iz francuskog dnevnika Liberation. Trojica muškaraca nisu izravno spomenula imena novinarke i njezina prevoditelja. Po svemu sudeći radi se o posebnoj izvjestiteljici francuskog dnevnika Liberation iz Bagdada Florence Aubenas i njezinu iračkom prevoditelju Husseinu Hanounu Al Saadiju, nestalima u srijedu, ocijenila su dvojica iračkih reportera iako bez konačnih dokaza.

NAIROBI

AIDS je "najsnažnije oružje za masovno uništavanje", izjavio je u subotu na susretu s mladim Kenijcima u glavnom gradu Kenije Nairobiju američki državni tajnik Colin Powell. Powell, koji je u petak boravio u južnoj Aziji gdje je posjetio mjesta uništena tsunamijem, treba u nedjelju u kenijskoj prijestolnici nazočiti potpisivanju mirovnog sporazuma za južni Sudan. Washington je izdvojio 15 milijardi dolara za borbu protiv AIDS-a u svijetu, uz sredstva koja je za istraživanje te bolesti uložio u SAD-u, dodao je Powell razgovarajući pola sata sa skupinom mladih Kenijaca o načinima zaštite od te bolesti. "To je danas uistinu najsnažnije oružje za masovno uništavanje u svijetu", rekao je Powell mladima koji zastupaju različite skupine koje sudjeluju u suzbijanju AIDS-a u Keniji gdje je broj zaraženih vrlo visok.

KOELN

Njemački kardinal ispričao se u subotu što je pobačaj i eutanaziju usporedio sa zločinima nacističkog vođe Adolfa Hitlera, što je u Njemačkoj potaknulo javnu polemiku. "Žao mi je što je došlo do ovoga", rekao je koelnski kardinal Joachim Meisner, istaknuvši da takvu usporedbu ne bi koristio da je znao da će se njegove riječi pogrešno protumačiti. Tijekom vjerskog obreda u četvrtak u koelnskoj katedrali Meisner je rekao: "Prvo je Herod naložio da se ubiju djeca u Betlehemu, zatim su, među ostalim, došli Hitler i Staljin, a danas se, u naše doba, ubijaju milijuni nerođenih".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙