FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Noćas nova pošiljka kamena za obnovu Venecije

ŠIBENIK, 8. siječnja 2005. (Hina) - Ovog će vikenda biti isporučenonovih 3 tisuće tona neobrađenih kamenih gromada iz kamenoloma poduzeća"Lavčević" u šibenskoj Dubravi, od ukupno 2 milijuna tona, koliko ćeu iduće tri godine, posredstvom poduzeća "Tino" iz Rovinja, biti izvezeno u Italiju radi obnove Venecije, doznaje se od Ecia Terlevića,direktora i vlasnika rovinjske tvrtke.
ŠIBENIK, 8. siječnja 2005. (Hina) - Ovog će vikenda biti isporučeno novih 3 tisuće tona neobrađenih kamenih gromada iz kamenoloma poduzeća "Lavčević" u šibenskoj Dubravi, od ukupno 2 milijuna tona, koliko će u iduće tri godine, posredstvom poduzeća "Tino" iz Rovinja, biti izvezeno u Italiju radi obnove Venecije, doznaje se od Ecia Terlevića, direktora i vlasnika rovinjske tvrtke.

Kamenom iz šibenskog kamenoloma, koji se izvozi već dva mjeseca, nasipa se venecijanska laguna i tako štiti od plime, a vapnenačke gromade teške i do 15 tona služe kao potpora tamošnjim lukobranima.

Pretovar kamena bit će obavljen kasno noćas na području operativne obale u bivšoj Tvornici elektroda i ferolegura u šibenskom gradskom predjelu Crnica, na jedan od tri broda talijanske tvrtke Mantovani, kojima se kamen prevozi u Italiju. Riječ je o ukrajinskim brodovima, dužine 100 metara i nosivosti 3000 tona, koji su u najmu kod talijanskog brodara, a kakvih je u Europi svega dvadesetak.

Po Terlevićevim riječima, za obnovu Venecije potrebno je čak 12 milijuna tona kamena. Namjera rovinjske tvrtke je povećati izvoz , sa sadašnjih 12 tisuća na 20 tisuća tona tjedno, kako bi ugovorenih 2 milijuna tona izvezli za tri godine.

"Zbog toga ćemo tijekom ove godine poduzeće preseliti iz Rovinja u Šibenik, gdje smo već ostvarili dobru suradnju s ovdašnjim kooperantima, koji su u dosadašnjem poslu pokazali europsku poslovnost", kazao je vlasnik rovinjskog poduzeća.

Poduzeće "Tino" ima 12 zaposlenika, a po riječima tehničke direktorice Ane Zajc, "riječ je o dobro uigranoj ekipi koja obavlja izuzetno zahtjevan posao i zahvaljujući kojoj šibenski kamen danas spašava Veneciju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙