FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rogoznica: Zabrana građevinskih radova u nautičkoj luci Frapa

ROGOZNICA, 7. siječnja 2005. (Hina) - U nautičkoj luci Frapa uRogoznici bespravno su izvedeni podmorski građevinski radovi, nadužini od oko 100 metara, pa je inspekcija šibenske Lučke kapetanijeizdala rješenje o zabrani radova i povratu pomorskog dobra u prvobitnostanje, priopćilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa irazvitka.
ROGOZNICA, 7. siječnja 2005. (Hina) - U nautičkoj luci Frapa u Rogoznici bespravno su izvedeni podmorski građevinski radovi, na dužini od oko 100 metara, pa je inspekcija šibenske Lučke kapetanije izdala rješenje o zabrani radova i povratu pomorskog dobra u prvobitno stanje, priopćilo je danas Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Hidrograđevinski inspektor podnijet će pak zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv investitora.

Ministarstvo podsjeća da je, prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, za koncesionara - u slučaju da pomorsko dobro ne koristi u skladu s odlukom i ugovorom o koncesiji - predviđena novčana kazna od 50.000 do 100.000 kuna.

Pregled pomorskog dobra u rogozničkoj Frapi inspekcija šibenske Lučke kapetanije obavila je, po četvrti put, 4. siječnja ove godine i to "ovaj put u suradnji s ovlaštenim roniocima, s obzirom na to da je riječ o radovima ispod razine mora".

Pri tome je utvrđeno da je "odlaganje materijala obavljeno izvan granica luke posebne namjene", što znači da se "koncesionar ne pridržava ugovora o koncesiji pomorskog dobra, koji je između hrvatske Vlade i poduzeća Laguna trade d.o.o. sklopljen 19. siječnja 2001. na rok od 32 godine".

Inspekcijskim je nadzorom također utvrđeno da su "radovi ispod razine mora izvedeni kao temelji od kamenog materijala, a za to investitor nije ishodio potrebne dozvole", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Nasipanje mora u Nautičkom centru Frapa počelo je još prije mjesec dana, doznaje se u rogozničkom Općinskom poglavarstvu, koje je bespravne radove prijavilo nadležnim inspekcijskim službama i Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

U rogozničkom Općinskom poglavarstvu također navode kako su kamioni prevozili kamen iz kamenoloma Konjuška i pretovarivali ga u teglenicu, s koje je u marini Frapa istresan u more. Službena verzija koncesionara bila je da se u Frapi popravlja sidrište.

Inspektori šibenske Lučke kapetanije zatim su tri puta izlazili na teren, no nisu uspjeli izvođače radova zateći na djelu.

Posljednji pregled, obavljen uz pomoć ronilaca, pokazao je da se kamen odlaže daleko izvan koncesijskih granica nautičke luke Frapa, te da je postavljeni temelj dug 100 metara, visok pet, a širok dva metra.

Inače, još početkom prošle godine vlasnik rogozničke Frape, Franjo Pašalić, naručio je od zagrebačke tvrtke ACT d.o.o. Studiju o utjecaju na okoliš s namjerom proširenja kapaciteta marine za 33 posto, odnosno izgradnje gata dužine 400 metara sa 600 novih vezova za privezivanje velikih jahti.

Općinsko vijeće Rogoznice nije se suglasilo s predloženom studijom smatrajući je pogubnom za budućnost rogozničkog akvatorija. O tom je stajalištu Općinsko vijeće izvijestilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje je zatim odbilo predloženu studiju, uz obrazloženje da nema uporište u zakonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙