FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 7. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BRUXELLES

Ministri Europske unije priopćili su da žele poboljšati spremnosti Unije na brzu i djelotvornu reakciju na katastrofe poput nedavnoga potresa s tsunamijem u južnoj Aziji, rekli su diplomatski izvori nakon ministarskoga sastanka u petak u Bruxellesu.

Većina prijedloga o tome kako najbolje usmjeriti mehanizme budućih reakcija na katastrofe vrti se oko koncepta stvaranja europskih snaga s tom namjenom. Ministri zdravstva, razvoja i vanjskih poslova iz 25 zemalja EU-a sudjelovali su na izvanrednom sastanku Vijeća za opće i vanjske poslove što ga je sazvalo luksemburško predsjedništvo.

PARIZ

Francuski predsjednik Jacques Chirac u petak je predložio glavnome tajniku UN-a Kofiju Annanu osnivanje međunarodnih humanitarnih snaga koje bi bile u stanju odmah pomoći žrtvama i elementarnih nepogoda i katastrofa, izvijestila je u petak Elizejska palača.

U pismu upućenom Annanu Chirac precizira kako "nije riječ o osnivanju nove međunarodne organizacije koja bi raspolagala stalnim sredstvima, već o osnivanju nove međunarodne mreže čije bi djelovanje animirao UN" i koja bi bila u stanju hitno koordinirati i mobilizirati nacionalne postrojbe.

LONDON

Ministri financija skupine G7 postigli su sporazum u pogledu zamrzavanja dugova državama što ih je 26. prosinca pogodio razorni potres i tsunami, kaže se u priopćenju skupine objavljenom u petak.

U priopćenju se također kaže kako će ministri finacija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja surađivati s Pariškim klubom i ostalim kreditorima kako bi se postigao konsenzus o tome pitanju.

"Od zemalja pogođenih tsunamijem ne očekujemo povrat dugova dok Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond ne završe procjenu koja se odnosi na obnovu zemlje i njezino financiranje, pritom uzimajući u obzir da neke od spomenutih zemalja možda neće biti u stanju vratiti dugove", kaže se u priopćenju G7. "U sklopu Pariškog kluba, radit ćemo s ostalim kreditorima kako bismo postigli konsenzus oko ovog pitanja." G7 čine SAD, Japan, Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Kanada.

COLOMBO

Glavni tajnik UN-a Kofi Anna doputovao je u petak iz Indonezije u Šri Lanku gdje će posjetiti područja što su ih 26. prosinca potres jačine 8,9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici i tsunamiji koji su uslijedili najteže pogodili, izvijestio je France presse.

U međunarodnoj zračnoj luci u Colombu Annana je dočekao ministar financija Šri Lanke Sarath Amunugama.

U subotu će glavni tajnik posjetiti istok i jug zemlje, područja najteže pogođena tsunamijem. U Šri Lanki je 26. prosinca poginulo više od 30.000 ljudi, izjavio je glasnogovornik UN-a Sanak Samarsinghe.

RIM

U sudaru putničkog i teretnog vlaka u petak kod Bologne poginulo je namanje 18 osoba, a ozlijeđeno je više od 60 putnika, od kojih 5 ima teške ozljede.

Do sudara, iz još nepoznatih razloga, došlo je u petak u 12,50 sati u mjestu Bolognina di Ronchi di Crevalcore, pokraj Bologne. Putnički vlak je krenuo iz Verone za Bolognu i kasnio je tri minute te se navodno trebao zaustaviti i propustiti teretni vlak. To je naime pravac s jednom prugom kojim voze teretni i lokalni putnički vlakovi.

Sudac istražitelj iz Bologne Enrico Cieri izjavio je da najvjerojatnije jedan od vlakova nije poštovao crveno svjetlo. Na cijelom prostoru oko Bologne vidljivost je slaba zbog guste magle, manja od 50 metara. To je najteža željeznička nesreća u Italiji u posljednjih deset godina.

BIR NABALA

Najizgledniji pobjednik palestinskih predsjedničkih izbora Mahmud Abbas u petak je, u sklopu predsjedničke kampanje obećao stotinama svojih pristalica da će istočni dio Jeruzalema postati glavni grad buduće palestinske države.

"Al-Quds (istočni Jeruzalem) je naš. Angažirani smo na stvaranju palestinske države kojemu će Jeruzalem biti glavni grad", rekao je Abbas u Bir Nabali pred oko 2.000 okupljenih simpatizera.

Vođa Abbasove izborne kampanje Tayeb Abdelrahim pozavo je Palestince u Jeruzalemu da se masovno odazovu izborima kako bi dokazali da je "Al-Quds glavni grad Palestine".

JERUZALEM

Palestinci su u petak otvorili vatru na vozilo i ubili jednoga Izraelca na sjeveru Zapadne obale, objavili su izraelski vojni izvori, a istodobno su četvorica Izraelaca ranjena u napadu južno od Nablusa.

Od te četvorice ranjenih, dvojica su u teškom stanju, priopćila je izraelska vojska.

I u prvome su napadu dvojica vojnika u teškome stanju evakuirana helikopterom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙