FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 7. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednički kandidat i aktualni predsjednik Stjepan Mesić ponovno je pozvao Vladu da hitno donese strategiju dugoročnog gospodarskog razvoja Hrvatske, jer će se bez nje, upozorava, proces pristupanja Europskoj uniji odvijati stihijski, na štetu hrvatskih građana. Mesić je na konferenciji za novinare u svom izbornom stožeru kazao da Vlada i Sabor što prije na dnevni red moraju staviti strategiju razvoja koja mora biti kompatibilna onome što nas očekuje u EU. Od Vlade je zatražio da građane, na temelju konkretnih programa, izvijesti što Hrvatska dobiva, a što gubi ulaskom u EU, upozorivši da upravo zbog neinformiranja dio građana pokazuje dosta skepticizma prema priključenju EU.

ZAGREB - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor ustvrdila je danas da se njezin protukandidat Stjepan Mesić, kad god mu ponestane ideja uvijek vraća njezinoj kampanji, broji njezine plakate te pokušava dokazati da je dobar matematičar. Dodala je da još nisu poznate pojedinosti o financiranju Mesićeve kampanje na prošlim predsjedničkim izborima. Pozvala je Mesića da se koristi argumentima, ističući da su optužbe za pranje novca teška optužba koju će Mesić itekako morati dokazivati. Potporu predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a danas je u ime Hrvatskog saveza poljoprivrednih udruga dao njegov predsjednik Antun Laslo.

ZAGREB - Bivši neovisni predsjednički kandidat Boris Mikšić rekao je danas da prihvaća, ali ne priznaje odluku Ustavnog suda kojom je odbijena njegova žalba na promatranje i zahtjev za ponovnim prebrojavanjem glasova te da će naći načina da na međunarodnim sudovima dokaže da su predsjednički izbori bili nelegalni. Reagirajući na Mesićevu izjavu da računa na glasove njegovih glasača, rekao je "da su njegovi glasači preinteligentni da glasuju za Mesića. Ustvrdio je da je iz pouzdanih izvora saznao da su svi glasački listići već uništeni. U DIP-u podsjećaju da su svi Mikšićevi prigovori odbijeni jer ni za jednu svoju tvrdnju, pa tako ni za ovu, nije pružio dokaze.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izvijestio je da je na referendum o prihvaćanju Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike i stomatologe izašlo 8.096 doktora medicine i stomatologije, od kojih je 99,8 posto podržalo Strukovni kolektivni ugovor. Babić je ocijenio da su veliki odaziv i rezultati referenduma potvrdili ispravnost politike Hrvatskog liječničkog sindikata i plebiscitarni stav liječnika o Strukovnom kolektivnom ugovoru. Pozvao je Vladu da poštuje prava iz Strukovnog kolektivnog ugovora, a spor s Hrvatskim liječničkim sindikatom riješi socijalnim dijalogom, unatoč tome što je Vlada prethodno podržala sudski zahtjev Samostalnog sindikata zdravstva i Strukovnog sindikata medicinskih sestara za poništenjem Strukovnog kolektivnog ugovora jer je on donesen na protuzakonit način.

ZAGREB - Nezadovoljna Vladinom podrškom zahtjevu za poništenjem Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike i stomatologe, Udruga radničkih sindikata Hrvatske zatražila je danas hitan sastanak s premijerom Ivom Sanaderom o problematici SKU-a. Udruga radničkih sindikata Hrvatske oštro prosvjeduje protiv Vladina naloga Državnom odvjetništvu da podupre zahtjev dvaju zdravstvenih sindikata za poništenjem Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike i ocjenjuje to miješanjem izvršne vlasti u pravosuđe, izjavio je predsjednik te Udruge Boris Kunst na konferenciji za novinare.

KOPRIVNICA - Predsjedništvo koprivničko-križevačkog HSS-a isključilo je iz stranke načelnika kalničke općine Mladena Kešera koji se na predsjedničkim izborima kandidirao mimo odluka i stajališta stranke. Predsjedništvo koprivničko-križevačkog HSS-a ističe da je Kešer kandidaturom počinio štetu stranci, a svojim političkim ponašanjem naškodio ugledu i političkim interesima HSS-a.

OSIJEK - Udruga "Osječki zeleni" uputila je danas predsjedničkim kandidatima Stjepanu Mesiću i Jadranki Kosor pisma u kojima im postavljaju deset pitanja o njihovoj spremnosti za primjenu ustavnih i zakonskih propisa o čuvanju okoliša i prirodnih bogatstava u RH. U pismu "Zeleni" predsjedničkim kandidatima postavljaju pitanja mogu li jamčiti da će se zalagati za razvoj gospodarstva na načelima održivog razvoja i time osiguravati zaštitu okoliša te hoće li raditi na razvoju ekološke poljoprivrede. "Zeleni" , uz ostalo, pitaju predsjedničke kandidate što mogu napraviti kako bi se zaustavilo uništavanje, korupcija i kriminal u zaštićenim dijelovima prirode.

ZAGREB - HNS-ovac Srećko Ferenčak podnio je jutros zagrebačkoj gradonačelnici Vlasti Pavić neopozivu ostavku na dužnost člana Gradskog poglavarstva, što je pozdravilo čelništvo gradske organizacije HNS-a, pozivajući koalicijskog partnera - SDP da učini isto u slučaju dogradonačelnika Milana Bandića, za kojeg se, ističu, vežu brojne afere. Ferenčak je, na konferenciji za novinare, pojasnio da je ostavku podnio zbog "izloženosti klevetama, lažima i medijskom javnom linču" u aferi oko preprodaje gradskog zemljišta u Sopotu. Istaknuo je da odluka o ostavci nije potaknuta ostavkom ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, kako nagađaju neki mediji.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je kako se danas u 10,40 sati šest zatvorenika, koji izdržavaju kaznu u riječkom zatvoru, samoozlijedilo britvicom za brijanje "bic", nanijevši si rezne rane po podlaktici, koje se smatraju lakšim ozljedama. Kao razlog samoozlijeđivanja zatvorenici su naveli nezadovoljstvo uvjetima izdržavanja kazne u pritvorskim uvjetima, ističe se u priopćenju Ministarstva.

ZAGREB - Svetu arhijerejsku liturgiju danas je u prigodi pravoslavnoga Božića u zagrebačkom hramu Svetoga Preobraženja predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović. Arhijerejski protonamjesnik Milenko Popović, u ime Srpske pravoslavene općine u Zagrebu, vjernicima je pročitao tradicionalnu poslanicu koju svakoga Božića upućuje poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle. U poruci patrijarh poziva "duhovnu braću" u dijaspori, ali i u domovini, koji žive u mješovitim sredinama da prema svima pokažu, ne samo razumijevanje, već i ljubav. Vjernici koji po julijanskom kalendaru slave Božić okupili su se danas i u hramovima diljem Hrvatske.

VUKOVAR - Prilikom proslave Badnjaka po julijanskom kalendaru, ispred općinske zgrade u Borovu pokraj Vukovara, policija je zatekla tri mlađe punoljetne osobe, koje su razvile zastavu trobojku s dvoglavim orlom i četiri ćirilična "S", priopćila je vukovarsko-srijemska policija. Istoga dana u poslijepodnevnim satima u Borovu je iz nekoliko vozila, koja su vozila u koloni, istaknuta zastava s dvoglavnim orlom. Djelatnici vukovarske policije sinoć su u Trpinji nedaleko Vukovara zatekli ispred pravoslavne crkve četvero mladića sa sabljama i bodežima, te jednom drvenom automatskom puškom. Protiv njih policija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Vukovaru.

ZAGREB - Film "Ta divna splitska noć", scenarista i redatelja Arsena Antona Ostojića, po anketi zagrebačkoga filmskog magazina "Hollywood" najbolji je hrvatski film snimljen u posljednjih pet godina. U anketi, koju objavljuje najnoviji siječanjski broj tog filmskog mjesečnika, kako je danas priopćeno, sudjelovalo je dvadesetšest hrvatskih filmskih kritičara, koji su na drugo mjesto izabrali film "Fine mrtve djevojke" redatelja Dalibora Matanića, dok je treći "Tu" Zrinka Ogreste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙