FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maksimalna kazna za kleptomana-rekodera, ljubitelja umjetnosti

STRASBOURG, 7. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Tužiteljstvo francuskogagrada Strasbourga zatražilo je u petak maksimalnu zatvorsku kaznu odtri godine za Stephanea Breitwiesera, lopova kleptomana koji jepriznao krađu 239 umjetničkih predmeta otuđenih po raznim muzejimasedam europskih zemalja.
STRASBOURG, 7. siječnja 2005. (Hina/dpa) - Tužiteljstvo francuskoga grada Strasbourga zatražilo je u petak maksimalnu zatvorsku kaznu od tri godine za Stephanea Breitwiesera, lopova kleptomana koji je priznao krađu 239 umjetničkih predmeta otuđenih po raznim muzejima sedam europskih zemalja.

Noć prije završnih riječi tužiteljstva optuženi je u svojoj zatvorskoj ćeliji pokušao samoubojstvo vješanjem, no spriječili su ga čuvari, javlja njemačka agencija dpa.

Breitwieseru, kojemu je dijagnosticirana kleptomanija i koji svoj plijen nije pokušavao prodavati, u Strasbourgu se sudi za krađu 20 umjetničkih djela po Francuskoj, za dvije krađe u Danskoj i jednu u Austriji od 1999.-2001.

Tijekom suđenja on je dao jednostavno objašnjenje za svoj hobi: "Obožavam umjetnost, volim umjetničke predmete, skupljam ih i čuvam u svome domu".

Taj Francuz, konobar po zanimanju, koji je u slobodno vrijeme operirao po europskim muzejima, već je u Švicarskoj osuđen na četiri godine zatvora za krađu desetaka umjetničkih djela.

Sudski proces vodi se i protiv njegove 53-godišnje majke Mireille Stengel, koja je sama uništila više od 200 umjetničkih djela. Naime, kada je čula da joj je sin uhićen pri pokušaju da iz muzeja u Luzernu iznese vojnički rog, majka je uništila dokaze izrezavši ulja na platnu i bacivši ih u kanal zajedno s drugim predmetima. Smatra se da ona vjerojatno uopće nije imala predodžbu o vrijednosti tih djela.

Vrijednost 60 slika te 112 predmeta za koje je policija utvrdila da ih je pokrao po muzejima procjenjema je na najmanje 1.4 milijarde dolara, piše San Francisco Chronicle.

List Berlingske Tidende pisao je ranije da je Breitwieser ukrao renesenasni nakit iz Danskog muzeja dekorativne umjetnosti te glazbene instrumente i knjige iz Muzeja glazbenih instrumenata.

Među ukradenim predmetima su i violina iz 17. stoljeća te kipovi, srebrnina i posuđe.

Među uništenim slikama su djela Pietera Brueghela mlađeg, Lucasa Cranacha starijeg, Corneillea de Lyona, Watteaua.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙