FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

BANGKOK - Šest slonova koji su u dva kamiona dovezeni iz pokrajine Ayutthaya (u središtu Tajlanda) od nedjelje sudjeluju u raščišćavanju 860 kilometara udaljene pokrajine Kao Lak nakon razornog tsunamija. U izjavi za AFP Laithonglian Meepan, predsjednik slonovskog kampa u Ayutthayi, rekao je da dva slona već rade na uklanjanju srušenog drveća, a pronađeno je i jedno truplo. Slonovi se rabe na teže dostupnim mjestima kamo ne mogu doći strojevi. Prema službenim podacima, 47.708 spasilaca iz Tajlanda i iz inozemstva razmješteni su u šest tajlandskih pokrajina koje je 26. prosinca pogodio tsunami.

LONDON - Orijaški tsunami mogao bi se dogoditi na Atlantskom oceanu u bilo kojem trenutku u sljedećih 10 tisuća godina s valovima između 10 do 100 metara, objavljuje istraživanje, na koje se pozvao znanstveni savjetnik britanske vlade David King, piše list Independent on Sunday. Tsunami bi nastao zbog posljedica pomicanja dijela vulkana Cumbre Vieje s Kanarskog otočja, a pogodio bi cijelu atlantsku obalu, te bi valovi do 100 metara dosegli i sjeverozapad Afrike. Prema istom istraživanju geofizičara Stevena Warda sa sveučilišta Santa Cruz u Kaliforniji i Simona Daya sa sveučilišta College u Londonu, "valovi visine 20 - 25 metara došli bi i do Floride". Istraživači proračun temelje prema odronjavanju dijela Cumbre Vieje, nestabilnog" vulkana s kojeg bi se "mogla odvaliti gromada veličine 500 kubičnih kilometara, duga 25, široka 15 i debela 1,4 kilometara".

MADRID - Francuski motociklist Denis Comte odustao je od nastupa na reliju Dakar nakon što su mu lopovi ukrali dokumente, novce i kreditne kartice iz servisnog parka u Barceloni. "Više nemam ništa. Ukrali su mi sve, od novaca do dokumenata," kazao je razočarani Francuz. Njegovim odustajanjem broj motociklista, koji nastupaju na legendarnom reliju Dakar, smanjio se na 229. Na reliju sudjeluje više od 450 vozača automobila, kamiona i motociklista, a ovogodišnji reli ima 16. etapa kroz Španjolsku, Maroko, Mauritaniju i Mali u dužini 8.956 kilometara.

CHICAGO - Nakon eksperimentalnog liječenja, petnaestogodišnjakinja iz Wisconsina postala je prva osoba koja je preživjela bjesnoću bez cijepljenja neposredno nakon zaraze, rekla je glasnogovornica bolnice. Djevojka se od bjesnoće liječila od sredine listopada. Smrtonosni virus koji napada živčani sustav obično se prenosi ugrizom zaražene životinje, a može se spriječiti cjepivom, ako se primi na vrijeme. Djevojka je pomoć potražila nakon pojave simptoma, kada je već bilo prekasno za cijepljenje. Liječnici dječje bolnice preporučili su nov način liječenja koji je uključivao izazivanje kome kako bi se tijelo lakše borilo protiv infekcije uz terapiju koktelom lijekova. Glasnogovornica je izjavila da je izliječena djevojka "prva osoba koja je preživjela bolest bez cijepljenja odmah nakon infekcije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙