FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 7. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LJUBLJANA

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je, reagirajući na jedan komentar u ljubljanskom "Delu", ustvrdilo da ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel nije pristao na arbitražu o granici s Hrvatskom prilikom svog lanjskog susreta s Miomirom Žužulom.

"Ministar Rupel nije pristao ni na kakvu arbitražu nego je u vrijeme prijašnje vlade tvrdio da se Slovenija ne boji arbitraže. To je i danas službena politika vlade. Slovenija nema pregovaračkih polazišta za sporazum o granici jer su parafiranjem sporazuma Drnovšek-Račan pregovori završeni", navodi se u priopćenju za javnost i dodaje da "za sada" o novim pregovorima nema odluke niti osnove da do njih dođe.

"Delo" je u četvrtak u komentaru o slovensko-hrvatskim odnosima navelo da je slovenskoj pregovaračkoj poziciji štetilo prijateljstvo Miomira Žužula i Dimitrija Rupela i da je Rupel pristajanjem na arbitražu "skoro srušio" pregovaračku poziciju Slovenije.

JERUZALEM

Stranka Likud izraelskoga premijera Ariela Sharona potpisala je u četvrtak sporazum s lijevom laburističkom strankom Shimona Peresa i s jednom strankom ultraortodoksnih židova i tako je njegova vladina koalicija dobila parlamentarnu većinu potrebnu za provedbu plana povlačenja iz pojasa Gaze.

Sharon je dogovor s veteranom mirotvorcem Peresom postigao u prosincu prošle godine, no sve je odgađano dok u četvrtak nije sporazumu nije pristupila i stranka Ujedinjenoga judaizma Tore pa je tako Sharon dobio uvjerljiviju većinu u parlamentu.

Vjerojatno će taj sporazum omogućiti Sharonu da nastavi mirovne pregovore s Mahmudom Abasom, umjerenim političarem za kojega se vjeruje da će 9. siječnja pobijediti na izborima za nasljednika palestinskoga predsjednika Jasera Arafata, te da će se lakše nositi sa sve glasnijim židovskim doseljenicima koji prijete da će se opirati evakuaciji s okupiranoga područja Gaze.

JERUZALEM

Skupina od 34 izraelska pričuvna časnika, redom doseljenika, zaprijetila je pismom objavljenim u četvrtak da će odbiti izvršiti naredbu o evakuaciji u sklopu plana o povlačenju iz pojasa Gaze.

Pismo objavljeno u listu Yedioth Ahronoth dosad je najsnažniji znak mogućega masovnog nezadovoljstva zbog nakane premijera Ariela Sharona da ove godine ukloni 21 naselje koliko ih je u Gazi i još četiri od 120 na Zapadnoj obali.

Izraelska ministrica pravosuđa Tsipi Livni kaže da ilegalni "izrazi odbijanja (da se poslušaju naredbe) na neki način dobivaju legitimitet" te da će ona od sudova tražiti da budu manje blagi prema doseljenicima za koje se sumnja da krše zakon.

Ministar obrane Shaul Mofaz za izraelske je medije rekao da će degradirati svakog časnika koji pokuša omesti proces povlačenja.

TRIPOLI

Saudijska Arabija zatražila je od libijskog veleposlanika da ode iz toga kraljevstva, objavio je u četvrtak izvor u libijskome ministarstvu vanjskih poslova, a time je dosegnut novi vrhunac u diplomatskom sporu oko navodnoga plana atentata.

Diplomatska napetost između ovih dviju naftom bogatih zemalja počela je kad je u prosincu Saudijska Arabija opozvala svoga veleposlanika iz Tripolija zbog, kako je priopćeno, urote da se ubije vlada Saudijske Arabije princ Abdullah. Libija poriče te optužbe, a libijski čelnik Moamer Gadafi tvrdi da je napetost nastala zbog neutemeljenih američkih novinskih napisa.

WASHINGTON

Programi za uklanjanje mina i pomoć žrtvama do sada su dobili samo 77 milijuna dolara od predviđenih 371 milijun, izvijestila je u New Yorku UN-ova služba za akciju protiv mina.

UN je izvijestio da će vjerojatno Afganistan imati najveći manjak budući je od predviđenog proračuna od 81 milijun dolara do sada dobio samo 32 milijuna.

Prema izvješću UN-a 303 programa u 30 zemalja svijeta trenutno se bavi označavanjem minskih polja i uklanjanjem mina, pomaže žrtvama mina i promiče prihvaćanje sporazuma o zabrani mina. Od predviđenih 371 milijun dolara zemljama Azije potrebno je 48 posto, a Africi 42 posto, rekla je UN-ova služba za akciju protiv mina koja je dio UN-ova odjela za mirovne operacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙