FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. siječnja 2005.(Hina) -
ZAGREB, 6. siječnja 2005.(Hina) -

DŽAKARTA

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio je u četvrtak u Džakarti još 350 milijuna eura pomoći za azijske zemlje pogođene tsunamijem, uz već ranije najavljenih 100 milijuna eura.

"Najavio sam danas da ću proračunskim vlastima EU-a predložiti da deblokiraju 350 milijuna eura pomoći za obnovu pogođenim zemljama", izjavio je Barroso na konferenciji za novinare u Džakarti, gdje je održan izvanredni summit azijskih zemalja, Europske unije, Sjedinjenih Država i UN-a.

U srijedu je EU najavila 100 milijuna eura pomoći iz proračunske pričuve. "Tom iznosu treba pridodati potporu pojedinih zemalja članica EU-a. Ukupni iznos europske pomoći bit će oko milijardu i pol eura", dodao je Barroso.

MOSTAR

Državno tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u četvrtak da su mu iz Haškog tužiteljstva počeli stizati sudski predmeti za osobe osumnjičene za ratne zločine, a čije će procesuiranje preuzeti utemeljeni Odjel za ratne zločine pri Državnom sudu BiH u Sarajevu.

Prvo suđenje u Odjelu za ratne zločine pri Državnom sudu BiH trebala bi početi potkraj siječnja ili početkom veljače ove godine, rekli su u Uredu za informiranje Državnog tužiteljstva BiH.

Sudske vlasti u BiH već su objavile kako bi sudskim progonima u BiH moglo biti obuhvaćeno oko 10.000 osoba osumnjičenih za ratne zločine.

AMMAN

Ministri vanjskih poslova zemalja koje graniče s Irakom održali su u četvrtak jednodnevni sastanak na kojem su se izjasnili u prilog održavanju izbora u Iraku 30. siječnja, a usput su najavili da se neće miješati u unutrašnje stvari te zemlje te su pozvali na hitan prekid svakoga terorističkog djelovanja u Iraku.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zibari pozdravio je rezultat toga sastanka i rekao kako je "podrška izborima jedan od najvažnijih rezultata".

"Sudionici konferencije registrirali su sve korake poduzete kako bi se u Iraku ostvarila demokracija i izrazili podršku mjerama koje prijelazna vlada poduzima da bi se 30. siječnja održali izbori, sa željom da se dobije prijelazna opća skupština koja će preuzeti odgovornost za osnivanje prijelazne vlade i sastavljanje iračkoga ustava", kaže se u završnome priopćenju konferencije.

WASHINGTON

Suđenja niskorangiranim američkim vojnicima koji su sudjelovali u mučenju u iračkom zatvoru Abu Ghraib tek bi trebali biti prvi koraci u uspostavi odgovornosti za zlostavljanje zatočenika koje mora slijediti odgovornost viših i visokih časnika koji su to odobrili ili tolerirali, objavila je u četvrtak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Vojnik Charles Graner, opisan kao kolovođa zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib naći će se u petak na vojnom sudu u bazi Fort Hood u Teksasu. Dužnosnici Pentagona ustvrdili su da je zlostavljanje zatočenika bilo samo odstupanje od pravila i da su za njega odgovorni pojedinci.

KIJEV

Ukrajinski vrhovni sud odbacio je u četvrtak i posljednji pravni prigovor na nedavni izbor predsjednika Viktora Juščenka.

Sud je odlučio da je neutemeljena tužba Juščenkova oponenta premijera Viktora Janukoviča prema kojoj je glasovanjem 26. prosinca prekršen izborni zakon jer je Središnje izborno povjerenstvo odbilo razmotriti njegovu žalbu. Tom je odlukom Juščenkova inauguracija postala pravno neizbježna. Vjerojatno će prisegu položiti u drugome tjednu siječnja.

Janukovičevi odvjetnici tvrdili su da je Središnje izborno povjerenstvo odbilo prihvatiti dodatne dokaze povezane s tim slučajem, ali svjedočenje postupak na visokome sudu to je opovrgnuo.

PRIŠTINA

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu, Soren Jessen-Petersen izjavio je u četvrtak kako će proces decentralizacije vlasti na Kosovu ostati proces kojim će se rukovoditi iz Prištine.

Ove komentare Jessen-Petersen je izrekao nakon sastanka s premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, koji je rekao kako će decentralizacija doprinijeti da se manjine integriraju u institucionalni život na Kosovu.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu izrazio je zadovoljstvo odlučnošću vlade da započne sa pilot projektima o decentralizaciji, ali je istaknuo kako je značajno da i kosovski Srbi sudjeluju u izradi planova za te projekte.

PARIZ

Francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u četvrtak nestanak specijalne dopisnice francuskoga lista Liberation Florence Aubenas i njezina iračkoga pratitelja Hussein Hanoun Al Saadija.

Ministarstvo je "potvrdilo da Florence Aubenas i njezin irački pratitelj Hussein Hanoun nisu viđeni u Bagdadu od srijede ujutro", kaže se u priopćenju glasnogovornika ministarstva Hervéa Ladsousa.

"Prema podacima dnevnika Liberation, naši predstavnici u Bagdadu i ministarstvo u Parizu čine sve kako bi ih pronašli", dodaje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙