FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Po podacima Državnog izbornog povjerenstva danas do 11.30 sati prebrojeno je 99,73 posto biračkih mjesta, prvi je Stjepan Mesić s 48,92 posto glasova, druga Jadranka Kosor s 20,30 posto, a treći je nezavisni kandidat Boris Mikšić s osvojenih 17,79 posto glasova. Čak tri od ukupno 13 predsjedničkih kandidata dobila su manje od 10 tisuća glasova koliko su trebali potpisa za pravovaljanu predsjedničku kandidaturu. To su Doris Košta (8.267), Mladen Kešer (7.055) i Tomislav Petrak koji je osvojio 2.613 biračkih glasova ili 0,12 posto. Stjepan Mesić i Jadranka Kosor idu u drugi krug predsjedničkih izbora 16. siječnja.

ZAGREB - Neovisni predsjednički kandidat Boris Mikšić ustvrdio je danas da su jučer održani predsjednički izbori namješteni i od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) zatražio da kod ponovnog prebrojavanja glasova bude njegov promatrač. Mikšić je građane pozvao večeras na mirno okupljanje na glavnim trgovima hrvatskih gradova i potpisivanje peticije. Novinarima je pročitao peticiju u kojoj ističe da rezultati izbora ne pokazuju pravu volju naroda i izražava sumnju da je hrvatski narod prevaren. Ustvrdio je da su izborni rezultati dogovoreni između Mesića i Sanadera, a da je Jadranka Kosor žrtveno janje. Najavio je da će žalbu uložiti Ustavnom sudu.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) ocijenilo je danas neprimjerenim i neosnovanim tvrdnje predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića da je bio u lošijoj situaciji u odnosu na ostalih 12 kandidata, izvjestio je predsjednik DIP-a Ivica Crnić. Na novinarsku tvrdnju da Mikšić traži ponavljanje izbora i glasovanja, da najavljuje ustavnu tužbu, Crnić je uzvratio kako je to njegovo puno pravo, te kako će o tome odlučivati Ustavni sud koji je nadležan nadzirati zakonitost provedbe izbora.

ZAGREB - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić danas je, u ime Povjerenstva, ponovno osudio medije koji su kršili izbornu šutnju i objavljivali procjene izbornih rezultata na izborima za predsjednika države. To je, kaže Crnić, izazvalo zbrku i sumnje i kod građana i kod predsjedničkih kandidata. Uz medije, predsjednik DIP-a osudio je i ponašanje GONG-a koji je, prije isteka izborne šutnje, izlazio s procjenama. Nekorektnim i neprimjerenim, Crnić je nazvao potez HRT-a koji je noćas u ponoć potpuno marginalizirao službenu konferenciju za novinare DIP-a, tijela koje jedino ima relevantne izborne podatke. Crnić nije mogao komentirati novinarski navod prema kojemu će Ustavni sud zbog kršenja izborne šutnje razmatrati ustavnu tužbu protiv dviju televizijskih kuća.

ZAGREB - Izborni stožeri neovisnih predsjedničkih kandidata Doris Košte, Slavena Letice i Miroslava Rajha danas su zajednički priopćili da traže hitnu suspenziju i odgodu predsjedničkih izbora te očitovanje i ostavku čelnih ljudi Hrvatske televizije jer je HTV uoči izborne šutnje 31. prosinca navečer objavio rezultate ankete o naklonosti birača koju ocjenjuju sugestivnom. Svoj zahtjev su uputili Državnom izbornom povjerenstvu i Ustavnom sudu, te o tome obavijestili Hrvatsku radioteleviziju, Hinu i međunarodne organizacije i institucije. Košta, Letica i Rajh ocijenjuju da je "nadasve neprihvatljivo da se jedna takova upitna anketa - po narudžbi HTV-a, objavljuje neposredno uoči izborne šutnje na samo Silvestrovo."

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić pozvao je liječnike i stomatologe da se 5. siječnja odazovu na referendum o prihvaćanju njihovog strukovnog kolektivnog ugovora, unatoč tome što je Vlada naložila Državnom odvjetništvu da prihvati sudski zahtijev dva sindikata u zdravstvu za poništenjem tog ugovora. Sindikati su tvrdili da je strukovni kolektivni ugovor protivan Zakonu o radu i zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća prema kojemu se prava zaposlenih uređuju granskim kolektivnim ugovorima, a specifičnosti struke aneksima tim ugovorima. U Vladinom uredu za odnose s javnošću rekli su da će rezultati referenduma o strukovnom kolektivnom ugovoru za liječnike i stomatologe biti nevažeći.

ZAGREB - Hrvatska liječnička komora pridružila se danas Hrvatskom liječnikom sindikatu i pozvala sve liječnike da izađu na referendum o njihovom strukovnom kolektivnom ugovoru jer on nije poništen zaključkom Vlade od 29. prosinca budući da ga poništiti može samo zagrebački Općinski sud, kaže se u priopćenju Hrvatske liječničke komore. Hrvatska liječnička komora ocjenjuje kako zbivanja koja su pokrenuli sindikati u zdravstvu, a podržala Vlada, te nastojanja Samostalnog sindikata zdravstva i Strukovnog sindikata medicinskih sestara da se od ministrice pravosuđa ishodi privremena mjera zabrane referenduma, ne odgovaraju demokratskim načelima i tekovinama pravne države te imaju loš utjecaj na liječnike i pacijente i cjelokupni zdravstveni sustav.

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zaprimilo je potkraj prošle godine dio dokumentacije o navodnim zlostavljanjima u Hrvatskoj vojsci, kojom raspolaže Dalmatinski komitet za ljudska prava, no obradba još traje, potvrdila je zamjenica županijske državne odvjetnice Darija Mrduljaš-Prvan. Nakon što se više puta nisu odazvali pozivima Odvjetništva na razgovor, kazala je Mrduljaš-Prvan, čelnik Dalmatinskog komiteta Tonći Majić i djelatnica MORH-a, koja je u medijima tvrdila da su je časnici i dočasnici godinama zlostavljali, ipak su se odazvali i dali svoj iskaz. Majić je donio i dio dokumentacije o navodnim silovanjima i seksualnim zlostavljanjima ročnika i drugih osoba.

ZAGREB - Maloprodajne cijene dizelskih goriva i loživog ulja ekstra lakog u prvom će se tjednu nove godine na Ininim benzinskim postajama prodavati po nižim cijenama, dok cijene motornih benzina ostaju nepromijenjene, izvijestili su danas iz Ine. Tako će se Eurodizel prodavati po 6,18 kuna (do sada 6,27 kuna) po litri, dizel po 6,04 kune (do sada 6,11 kuna), dok cijena litre eurodizela-plavog, smanjena sa 3,51 na 3,36 kuna. Cijena litre loživog ulja ekstra lakog smanjena je 17 lipa, na 3,48 kuna (do sada 3,65 kuna). Motorni će se benzin 98 i ovaj tjedan prodavati po cijeni od 7,21 kunu po litri, bezolovni Eurosuper 95 po 6,72 kune po litri, Super 95 po 6,62 kune, a Super Plus 98 po 6,86 kuna po litri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙