FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: odvjetništvo zaprimilo dio dokumentacije

SPLIT, 3. siječnja 2005.(Hina) - Županijsko državno odvjetništvo uSplitu zaprimilo je potkraj prošle godine dio dokumentacije o navodnimzlostavljanjima u Hrvatskoj vojsci, kojom raspolaže Dalmatinskikomitet za ljudska prava, no obradba još traje, potvrdila je zamjenicažupanijske državne odvjetnice Darija Mrduljaš-Prvan.
SPLIT, 3. siječnja 2005.(Hina) - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zaprimilo je potkraj prošle godine dio dokumentacije o navodnim zlostavljanjima u Hrvatskoj vojsci, kojom raspolaže Dalmatinski komitet za ljudska prava, no obradba još traje, potvrdila je zamjenica županijske državne odvjetnice Darija Mrduljaš-Prvan.

Nakon što se više puta nisu odazvali pozivima Odvjetništva na razgovor, kazala je Mrduljaš-Prvan, čelnik Dalmatinskog komiteta Tonći Majić i djelatnica MORH-a, koja je u medijima tvrdila da su je časnici i dočasnici godinama zlostavljali, ipak su se odazvali i dali svoj iskaz. Majić je donio i dio dokumentacije o navodnim silovanjima i seksualnim zlostavljanjima ročnika i drugih osoba, no, kako je rekla, "nisu baš bili raspoloženi za suradnju".

Odvjetništvo je od Majića zatražilo da preda i ostalu dokumentaciju kojom, kako je izjavio, raspolaže, pa očekuju da će to idućih dana i učiniti.

Neslužbeno se u Državnom odvjetništvu doznaje da razgovor s Majićem i djelatnicom MORH-a nije odviše pridonio rasvjetljivanju navodnih događaja u objektima HV-a, premda je Majić u medijima isticao kako ima neoborive dokaze o zlostavljanjima.

U međuvremenu vojna i civilna policija na zahtjev odvjetništva obavljaju obradbu na temelju kaznene prijave koju je policija podnijela nakon višestrukih novinskih napisa o navodnim zlostavljanjima nad ročnicima i drugim osobama u vojsci, kazala je zamjenica županijske državne odvjetnice.

"Kad zaprimimo njihova izvješća i na temelju ostalih materijala koje dobijemo, odlučit ćemo hoćemo li pokrenuti istragu, odnosno eventualno podignuti optužnicu, ili ćemo odbaciti kaznenu prijavu kao neutemeljenu", kazala je i dodala kako nikakva odluka još nije donesena, jer je za to još prerano.

"Kad odlučimo, o tome ćemo na vrijeme izvijestiti javnost", zaključila je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙