FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od rajčice do biorazgradivih vrećica samo korak

RIM, 5. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Od rajčice, kraljevskog povrćatalijanskih kuhara do proizvodnje plastičnih biorazgradivih vrećicasamo je jedan korak, objavila je ekipa istraživača Talijanskog centraza istraživanje (CNR).
RIM, 5. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Od rajčice, kraljevskog povrća talijanskih kuhara do proizvodnje plastičnih biorazgradivih vrećica samo je jedan korak, objavila je ekipa istraživača Talijanskog centra za istraživanje (CNR).

Proces transformacije je jednostavan, tvrdi Barbara Nicolaus, autorica istraživanja o iskorištavanju otpadaka rajčice i istraživačica na Institutu za biomolekularnu kemiju Pozzouli u blizini Napulja.

"Naš program istraživanja usmjeren je na vađenje i pročišćavanje polisaharida koji se dobivaju iz otpadaka prilikom transformacije rajčice kako bi se dobile plastične vrećice", dodala je.

"Pilot projekt je već u tijeku u nekoliko tvrtki na području Napulja i izazvao je interes kod stranih proizvođača", kazala je.

Polisaharidi su šećeri dugog lanca molekula koji se mogu naći u biljnim vlaknima.

Prema istraživanju, njihove fizio-kemijske karakteristike mogu razviti biorazgradivi materijal koji se može koristiti kao plastična vrećica ali i kao cerada u uzgoju bilja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙