FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

T. Pavičić preuzeo dužnost zamjenika zapovjednika mirovne misije UNMOGIP-a

ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski časnik brigadir TomislavPavičić jutros je iz Zračne luke "Zagreb" otišao preuzeti dužnostzamjenika zapovjednika mirovne misije UN-a u Indiju i Pakistan(UNMOGIP), čime je postao najviše rangiran hrvatski vojnik u nekojmeđunarodnoj misiji.
ZAGREB, 5. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski časnik brigadir Tomislav Pavičić jutros je iz Zračne luke "Zagreb" otišao preuzeti dužnost zamjenika zapovjednika mirovne misije UN-a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP), čime je postao najviše rangiran hrvatski vojnik u nekoj međunarodnoj misiji.

To je prvi put da je pripadnik hrvatskih Oružanih snaga izabran na tako visoku dužnost u nekoj međunarodnoj misiji.

Tridesetsedmogodišnjem Bjelovarcu brigadiru Pavičiću, sudioniku Domovinskog rata, to će biti druga mirovna misija, nakon Siera Leonea gdje je 2000. bio operativni časnik.

UNMOGIP je jedna od najstarijih misija UN-a, osnovana 1949. Hrvatska u njoj sudjeluje od 2002., a u Indiji i Pakistanu već je pet hrvatskih časnika.

Misija je sastavljena od 45 vojnih promatrača iz devet zemalja - Belgije, Čilea, Danske, Finske, Hrvatske, Italije, Republike Koreje, Švedske i Urugvaja. Zadaća misije je strog nadziranje crte razgraničenja i izvješćivanje glavnog tajnika UN-a o njezinoj povrjedi. Mirovna misija UN-a na prijepornom području Kašmira, između Indije i Pakistana, s vanjskopolitičkog gledišta i značajka obiju država (nuklearne i regionalne sile, brojnost pučanstva, religijska isključivost) svakako je jedna od najzahtjevnijih misija.

U Ministarstvu obrane imenovanje brigadira Pavičića na dužnost zamjenika zapovjednika mirovne misije UNMOGIP-a smatraju velikom međunarodnom pohvalom za Hrvatsku. Ističu da Hrvatska u šestoj godini sudjelovanja u mirovnim misijama dobiva zapovjedničko mjesto jer su se naši promatrači u svim dosadašnjim misijama pokazali kvalitetnima i profesionalnima, a hrvatski vojnici u svim mirovnim misijama nisu imali nijednu incidentnu situaciju.

Hrvatska je bila pozvana da se natječe i za zapovjedništvo nad misijom, koje je ipak pripalo Italiji.

Hrvatski vojnici trenutačno sudjeluju u sedam mirovnih misija, a u Ministarstvu obrane kažu kako ove godine očekuju i nove pozive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙