FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul podnio je danas neopozivu ostavku, potvrđeno je u Vladi. Premijer Ivo Sanader prihvatio je ostavku ministra vanjskih poslova Miomira Žužula koju mu je danas pismeno podnio. Premijer je od Žužula zatražio da do početka pregovora s Europskom unijom odradi sve unaprijed dogovorene poslove na vanjsko-političkom planu, rečeno je Hini u Banskim dvorima.

ZAGREB - Predsjednički kandidat Stjepan Mesić izjavio je danas na konferenciji za novinare u svom izbornom stožeru kako osobno ne sumnja u valjanost prebrojavanja glasova na nedjeljnim izborima, ali da ne otklanja mogućnost da je u tome bilo nepravilnosti, posebno kod prebrojavanja glasova u BiH. Iako smatra da je predizborna kampanja, osim određenih podmetanja i kleveta na njegov račun, bila u skladu s očekivanjima, Mesić najviše prigovara obećanjima koja je, kaže, HDZ-ova kandidatkinja Jadranka Kosor, s kojom će se suočiti u drugom izbornom krugu, dala Hrvatima u BiH.

ZAGREB - HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Jadranka Kosor istaknula je danas da je ulaskom u drugi izborni krug ostvarila veliki uspjeh i dokazala da njezin protukandidat i aktualni predsjednik države Stjepan Mesić nije nepobjediv. Kosor je, na konferenciji za novinare, najavila da će Vladi predložiti što skorije donošenje zakona o obeštećenju umirovljenika odnosno fondu iz kojeg će im se vratiti dug. Također će predložiti Vladi da ubrza proceduru kako bi petstotinjak poduzetničkih zona što prije profunkcioniralo i time omogućilo dodatno zapošljavanje. Od Ine će zatražiti dodatno smanjenje cijena naftnih derivata kako bi se poboljšao životni standard građana. Odbacila je tvrdnje predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića da je postojao dogovor između njezinog i Mesićevog stožera oko izbornih rezultata.

ZAGREB - Neovisni predsjednički kandidat Boris Mikšić izjavio je danas da je zadivljen jučerašnjim prosvjedima potpore njegovih nezadovoljnih birača, ali se i ogradio o prosvjedima pred sjedištem HDZ-a i pred stanom predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića. Na prosvjedu su, rekao je, uočeni i provokatori koji bi željeli iskoristiti prosvjede u svoje političke svrhe i promocije. Mikšić je najavio žalbu Ustavnom sudu na odbijeni prigovor kojeg je uputio Državnom izbornom povjerenstvu i prosvjedovao što im nije omogućeno da imaju svog promatrača u DIP-u i ponovno prebrojavanje glasačkih listića.

ZAGREB - Udruga GONG ocijenila je u današnjem priopćenju da su špekulacije o krađi i namještanju izbora neutemeljene. Takav zaključak GONG je, kako ističe, donio na temelju dojava više od tisuću svojih promatrača i 61 mobilne ekipe, koji su na dan izbora nadgledali oko 20 posto biračkih mjesta u Hrvatskoj.

ZAGREB - Vijeće za medije Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) preoštrom je danas ocijenilo izjavu predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva Ivice Crnića da su mediji prekršili izbornu šutnju, objavljujući procjene rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora odmah nakon zatvaranja birališta. HHO ocijenjuje da je HTV primjenom u Hrvatskoj nove tehnike prognoziranja rezultata i previđanjem učinaka lasova u dijaspori pridonijela zabuni o ishodu izbora. HHO ističe da se "predsjednički izbori održavaju po zastarjelu i lošem zakonu, zbog čega su se mediji, postupajući po uzoru na svoju branšu u demokratskim zemljama, odlučili na građanski neposluh u javnom interesu".

ZAGREB - Izbori i predsjednička kampanja u cijeloj su Hrvatskoj prošli mirno, s tek nekoliko manjih incidenata narušavanja javnog reda i mira, izvijestili su danas dužnosnici Ravnateljstva policije. Na izborni dan policija je zbog ometanja rada na šest biračkih mjesta pokrenula prekršajne postupke protiv osam osoba. Dva manja incidenta zabilježena su tijekom predizborne kampanje u kojoj je održano 155 predizbornih skupova, a u jednom je slučaju policija u Drnišu intervenirala zbog transparenta koji je vrijeđao kandidatkinju Jadranku Kosor.

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) izvijestila je da su prije blokade transakcija na bankomatima PBZ-a krivotvoritelji uspjeli nanijeti štetu računima četiri klijenta u ukupnom iznosu od 25.693,75 kuna. Sredstva su klijentima već vraćena te za njih ne postoji šteta, kažu u PBZ-u te dodaju kako je šteta nanešena na samo četiri od ukupno 1.820.000 kartica PBZ-a. U preventivnu svrhu PBZ je blokirala ukupno 723 kartice klijenata, kojima su u međuvremenu izdane nove kartice i distribuirane u matične poslovnice.

ZAGREB - Zagrebačka policija do sada nije zaprimila nikakvu prijavu vezanu uz prijevare na bankomatima Privredne banke Zagreb (PBZ), no provjerit će napise iz tiska koji govore o neovlaštenom snimanju bankovnih kartica na području Zagreba, izjavila je danas glasnogovornica policije Gordana Vulama. Dodala je da policija nije zaprimila nikakvu prijavu PBZ-a, niti oštećenih građana te da će provjeriti tvrdnje tiska". Vulama je kazala da su zaštitari PBZ-a, između Božića i Nove godine, uočili sumnjivi uređaj na bankomatu na Trgu bana Josipa Jelačića, no utvrđeno je da je riječ o dodatnoj zaštiti bankomata koji je postavila banka.

ZAGREB - Ovogodišnja akcija "Mir i dobro", kojom policija u vrijeme božićnih blagdana i novogodišnjeg slavlja želi spriječiti zlouporabu oružja i pirotehnike, postigla je bolje rezultate nego ranijih godina, a zabilježeno je manje ozljeđivanja i šteta, ocijenilo je danas Ravnateljstvo policije. "Akcija je u potpunosti postigla svrhu", ustvrdio je na konferenciji za novinare načelnik Uprave policije Marko Rašić. Dodao je da je veliku ulogu u smanjenju korištenja pirotehnike odigrao i novi Zakon o eksplozivnim tvarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙