FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija će istražiti neovlašteno snimanje bankomata PBZ-a

ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Zagrebačka policija do sada nijezaprimila nikakvu prijavu vezanu uz prijevare na bankomatima Privrednebanke Zagreb (PBZ), no provjerit će napise iz tiska koji govore oneovlaštenom snimanju bankovnih kartica na području Zagreba, izjavilaje danas glasnogovornica policije Gordana Vulama.
ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Zagrebačka policija do sada nije zaprimila nikakvu prijavu vezanu uz prijevare na bankomatima Privredne banke Zagreb (PBZ), no provjerit će napise iz tiska koji govore o neovlaštenom snimanju bankovnih kartica na području Zagreba, izjavila je danas glasnogovornica policije Gordana Vulama.

"Nismo primili nikakvu prijavu PBZ-a, niti oštećenih građana, no provjerit ćemo tvrdnje tiska", kazala je Vulama Hini. Dodala je da su zaštitari PBZ-a, između Božića i Nove godine, uočili sumnjivi uređaj na bankomatu na Trgu bana Josipa Jelačića, no utvrđeno je da je riječ o dodatnoj zaštiti bankomata koji je postavila banka.

Po pisanju tiska, u posljednjih desetak dana na bankomatima PBZ-a na području Zagreba zabilježeni su slučajevi tzv. skimminga, odnosno neovlaštenog snimanja kodova bankovnih kartica. Neki mediji navode da je riječ o dva bankomata na kojima su pronađene skrivene mini kamere i čitači magnetnog koda, dok drugi pišu da je ta pojava puno raširenija.

U Odjelu za odnose s javnošću PBZ-a danas su potvrdili kako je "bilo određenih problema s bankomatima", no tvrde da su ti problemi uklonjeni. Kažu da ni banka ni njezini klijenti nisu oštećeni te da su iz sigurnosnih razloga blokirane kartice građana koji su dizali novac na bankomatima na kojima su otkrivene kamere.

Mediji nagađaju da je gotovo 2000 kartica povučeno ili blokirano iz sigurnosnih razloga, no u PBZ-u to nisu željeli potvrditi niti opovrgnuti, a niti otkriti na kojim bankomatima su pronađene kamere, usmjerene na tipkovnicu za unos tajnog broja, odnosno PIN-a pomoću kojega građani dižu novac.

Slučajevi neovlaštenog snimanja bankovnih kartica lani su zabilježeni u Dubrovniku i Splitu, a počinitelji do danas nisu pronađeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙