FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 4. siječnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Protiv neovisnog predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića zagrebačka policija podnijet će prekršajnu prijavu jer nije prijavio sinoćnji mirni prosvjed svojih simpatizera na Trgu bana Josipa Jelačića. U središtu grada prosvjedovalo je oko dvije tisuće građana, tvrdeći da su predsjednički izbori namješteni i da su Borisu Mikšiću ukradeni glasovi birača. Protiv organizatora neprijavljenog javnog okupljanja bit će podnesena prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju, najavila je danas glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama. Objasnila je da je Mikšić putem medija pozvao građane na mirni prosvjed, a po zakonu svaki skup s više od 50 sudionika mora se prijaviti, što Mikšić i njegov Izborni stožer nisu učinili. Vulama je dodala da je za taj prekršaj predviđena novčana kazna od pet do 20 tisuća kuna.

ZAGREB - Udruga GONG upozorila je danas da mnogi građani, zbog neažuriranosti biračkih popisa, nisu mogli glasovati u prvom krugu predsjedničkih izbora. GONG je priopćenjem od Središnjeg državnog ureda za upravu, kojega je optužio za takvu situaciju, zatražio da što prije objavi rokove za provjeru popisa birača te rokove i način glasovanja izvan mjesta prebivališta za drugi krug predsjedničkih izbora. "Na upravo održanim izborima ponovno smo svjedočili problemima s popisima birača i zaprimili brojne dojave: dio građana i dalje nije bio u popisu birača, dio nije bio ni u dodatku popisu, iako su traženu potvrdu predali na vrijeme, a dio je preminulih osoba još uvijek u popisima birača", navodi GONG u priopćenju.

ZAGREB - Zbog nemogućnosti da se u vrlo kratkom vremenu podijeli oko 40.000 besplatnih socijalnih markica korisnicima prava na besplatan prijevoz, postignut je dogovor Gradskog ureda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb i ZET-a o prekidu podjele socijalnih markica za siječanj, priopćeno je danas iz ZET-a. Nezaposleni Zagrepčani moći će ostvariti pravo na besplatan prijevoz u tramvajima i autobusima ZET-a u siječnju tako da ulaskom u autobus vozaču pokažu socijalnu iskaznicu, uz koju ne trebaju imati markicu za siječanj, a prilikom kontrole karata dužni su pokazati svoju socijalnu iskaznicu, evidencijski list Zavoda za zapošljavanje (s ovjerom iz prosinca) i osobnu iskaznicu. Korisnik prava na besplatan prijevoz koji se nalazi na popisu Gradskog ureda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb, a nema socijalnu iskaznicu, može je dobiti u prostorijama ZET-a, Ozaljska 105, radnim danom od 8 do 20 sati.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) zatražili su danas od ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da se za poljoprivrednike koji rabe plavi dizel uvede "plava kartica" kojom bi na Ininim crpkama plaćali subvencioniranu, a ne punu cijenu eurodizela. Ministarstvo je već najavilo kako će zbog nenamjenske uporabe goriva namijenjena isključivo poljoprivrednicima i ribarima predložiti nov model kojim bi se spriječila zlouporaba. Po tom bi prijedlogu poljoprivrednici i ribari ubuduće kupovali običan dizel, a zatim bi im uz predočenje računa bila vraćena razlika u cijeni. U Ministarstvu kažu da su u tijeku pregovori s Inom te da bi u početku 2005. trebao biti definiran model. Prijedlog resornog ministarstva da se seljacima nakon dva do tri mjeseca vrati razlika u cijeni između eurodizela i plave nafte NHS ocjenjuje "smiješnim" jer se, kažu, od njih očekuje da budu Inina kreditna banka.

RIJEKA - Načelnik odjela za opći kriminal Policijske uprave Primorsko-goranske Damir Živko izvjestio je na današnjoj konferenciji za novinstvo da je policija za trovanje bjeloglavih supova na Rabu osumnjičila stanovnika mjesta Lopar na Rabu rođenog 1959. godine te podnijela kaznenu prijavu za teško kazneno djelo protiv okoliša nadležnom državnom odvjetništvu. Temeljem izvidnih radnji utvrđeno da je osumnjičeni u svojoj kući imao insketicid sa karbofuranom kojim su otrovani bjeloglavi supovi, a njegova je bila i ovca čija je lešima posipana otrovom, rekao je Živko te dodao da su propusti u skladištenju i prometu otrova protivno odredbama utvrđeni prilikom pregleda kuća petorice Rabljana. Ukupno 17 bjeloglavih supova uginulo zbog otrova na lešini ovce na polutoku Sorinj na Rabu, prvih 10 uginulih supova pronađeno je 17. prosinca prošle godine na tom mjestu, šest nešto kasnije tijekom policijskog izvida na mjestu trovanja, a jedan je sup uginuo naknadno od posljedica trovanja.

ZAGREB - Zaposlenost u Hrvatskoj u studenom 2004., četvrti mjesec zaredom, bilježi pad za 0,5 posto u odnosu na mjesec prije. Ukupno zaposlenih u studenom 2004. u Hrvatskoj je bilo 1.387.821 ili 6.300 osoba manje nego u listopadu. Po privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u studenom je broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio 1.082.718, što je u usporedbi s mjesecom prije smanjenje za 0,4 posto ili za 4.592 osobe. Kod pravnih se osoba najveće smanjenje broja zaposlenih u studenome u odnosu na mjesec prije bilježi kod zaposlenih u hotelima i restoranima za 8,7 posto. Nezaposlenih je u Hrvatskoj krajem studenoga 2004. bilo 312.786, 1,7 posto ili za 5.278 osoba više nego u mjesecu ranije. Stopa registrirane nezaposlenosti za studeni iznosila je 18,4 posto, prema 18,1 posto u listopadu, 17,6 posto u rujnu i 17,2 posto u kolovozu.

ZAGREB - Posredovanjem 840 hrvatskih putničkih agencija, u prvih devet mjeseci 2004. godine, u Hrvatsku je došlo 1,76 milijuna stranih turista ili 17,3 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U tom su razdoblju preko putničkih agencija strani turisti ostvarili 12,8 milijuna noćenja ili 16,3 posto više nego godine prije. Najzastupljeniji su bili Nijemaca sa 477,1 tisuća dolazaka i sa 4,1 milijun noćenja te Talijani s 242,4 tisuća dolazaka i 1,6 milijuna noćenja. Česi su sa 168 tisuća dolazaka i 1,1 milijun noćenja ostvarili 50-ak tisuća manje dolazaka i oko milijun noćenja manje, a slabiji se promet u dolascima i noćenjima bilježi i kod Slovenaca te Austrijanaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙