FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoć žrtvama tsunamija preko 1,1 milijardi USD

ZAGREB, 1. siječnja 2005. (Hina) - Više od 1,1 milijardi američkihdolara pomoći već je obećano žrtvama tsunamija koji je prošli vikendpoharao područje jugoistočne Azije i u kojima je, prema posljednjimpodacima, poginulo više od 150.000 ljudi, objavio je UN, a prenijelesvjetske agencije.

Sjedinjene Države predvode listu donatora nakon što je američki predsjednik George W. Bush objavio da su SAD spremne povećati pomoć žrtvama tsunamija u jugoistočnoj Aziji s 35 na 350 milijuna dolara, javlja France presse.

Bush je u priopćenju istaknuo da "prve procjene američkih ekipa na terenu pokazuju da će finacijske potrebe i drugi oblici pomoći rasti redovito u sljedećim danima i tjednima".

"Zbog toga, a i zbog savjeta američkog državnog tajnika Colina Powella i direktora Agencije za razvoj, odlučio sam deblokirati 350 milijuna dolara za finaciranje američkog udjela u operacijama pružanja pomoći", kazao je američki predsjednik.

U operaciju pružanja pomoći uključile su se i američke tvrtke koje su dosad obećale više od 80 milijuna dolara u novcu i robi.

Privatne tvrtke osim novca doniraju lijekove, pelene, dječju hranu i druge potrepštine za područja pogođena katastrofom gdje je broj mrtvih premašio 135.000.

Među najvećim donatorima su farmaceutski div Pfizer, koji daje 10 milijuna dolara u novcu i 25 milijuna dolara u lijekovima. Coca Cola donira 10 milijuna dolara, naftna tvrtka Exxon Mobile 5 milijuna dolara, a bankarska skupina Citigroup 3 milijuna. Zaklada Bill i Melinda Gates, jednoga od osnivača softwareskog diva Microsofta, obećala je 3 milijuna dolara. Po milijun dolara obećali su proizvođač sportske opreme Nike i American Express.

Kako javlja agencija Reuters, Velika Britanija odlučila je u operaciji pružanja pomoći opustošenog područja jugoistočne Azije sudjelovati s 45 milijuna funti (86 milijuna dolara) individualnih donacija uz 50 milijuna dolara koliko je obećala britanska vlada.

Irska je također odlučila pomoći žrtvama tsunamija, javlja France presse, i to s 10 milijuna eura, najavio je irski premijer Bertie Ahern.

"Irski je narod kao uvijek odgovorio izrazito velikodušno na pozive nevladinih organizacija, Crvenog križa i UNICEF-a", kazao je Ahern.

I EU je odlučila pomoći, a Europska komisija namijenila je 23 milijuna eura za pomoć žrtvama tsunamija, javlja Reuters.

Europski povjerenik za humanitarnu pomoć Louis Michel u subotu će krenuti na šestodnevnu turneju u sklopu koje će obići područje pogođeno tsunamijem, a obećao je dodatnu pomoć za tu regiju.

Kina će zemljama južne Azije pogođenim razornim tsunamijima odobriti pomoć u vrijednosti 520 milijuna yuana (62 milijuna američkih dolara), najavio je u petak premijer Wen Jiabao.

Australci su u novogodišnjoj noći sakupili 850.000 američkih dolara, čime su civilne donacije narasle na ukupno 38,5 milijuna dolara. Tome treba pridodati i pomoć australske vlade u iznosu od 46 milijuna američkih dolara.

Kanada je pak objavila moratorij na otplatu dugova azijskih država pogođenim katastrofom.

Hrvatska se vlada također priključila akciji pružanja pomoći s 4 milijuna kuna (oko 500.000 eura), a Hrvatski Crveni križ (HCK) u petak je izvijestio da je dosad za pomoć stanovništvu Bengalskog zaljeva stradalom od udara tsunamija prikupljeno gotovo 328 tisuća kuna te da se akcija nastavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙