FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici protiv ispiranja zlata u Južnoj Americi

PARIZ, 3. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Znanstvena međunarodna udruga zaočuvanje tropskog okoliša - Association for Tropic Biology andConservation (ATBC) - uputila je hitan poziv vladama da stanu na krajilegalnom ispiranju zlata u Južnoj Americi, posebice FrancuskojGvajani, Surinamu, Venezueli i Brazilu.
PARIZ, 3. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Znanstvena međunarodna udruga za očuvanje tropskog okoliša - Association for Tropic Biology and Conservation (ATBC) - uputila je hitan poziv vladama da stanu na kraj ilegalnom ispiranju zlata u Južnoj Americi, posebice Francuskoj Gvajani, Surinamu, Venezueli i Brazilu.

ATBC u svom pozivu vladama zemalja Južne Amerike traži odlučnu akciju protiv ilegalnog ispiranja zlata, ocjenjujući da je praksa "dosegla kritične proporcije".

"U nekim nacionalnim parkovima sitacija je potpuno izmakla svakoj kontroli", tvrdi Pierre-Michel Forget iz francuskog Prirodoslovnog muzeja .

"Deseci tisuća tragača za zlatom preplavili su nacionalne parkove i prirodne rezervate, uništavajući pritoke i rječice i onečiščavajući ih živom koja služi za privlačenje zlata. Također uništavaju šume i prava su napast za indijanska plemena", upozorava Forget.

Prirodni parkovi na sjeveru Amazone i gvajanskom platou spadaju među najvažnija staništa za brojne biljne i životinjske vrste. Složenost njihovih ekosustava je zadivljujuća, poručili su znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙