FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren laboratorij za okoliš za 85. rođendan Zavoda

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Osamdesetpeta obljetnica Zavoda zaanalitičku kemiju zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva itehnologije svečano je obilježena otvaranjem Laboratorija za kemijskuanalizu okoliša danas u Zagrebu.
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Osamdesetpeta obljetnica Zavoda za analitičku kemiju zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije svečano je obilježena otvaranjem Laboratorija za kemijsku analizu okoliša danas u Zagrebu.

Na svečanosti je predstavljena četvrta knjiga edicije Istaknuti profesori "Ivan Eškinja 1934.-1999." kao i izložba "Vizionari kemijsko-inženjerskog studija".

Laboratorij je otvoren s namjerom da stekne akreditaciju za organsku i anorgansku analizu zagađivala u vodi, sedimentima i tlu, kojeg Hrvatska mora imati kao preduvjet za ulazak u EU, kazala je voditeljica Alka Horvat.

Imamo sve uvjete da postignemo akreditaciju: znanstvenike, prostor i modernu opremu za kromatografiju i spektrometriju, rekla je.

Kromatografija je kemijska analiza faznog odavajanja supstanci, a spektrometrija analiza praćenjem enegetskih promjena u česticama.

Laboratorij, koji je uglavnom opremljen zahvaljujući sredstvima nastavnika, ostvarenim radom na međunarodnim projektima, naglasak će staviti na edukaciji, razvojno-analitičkom postupku i izradi studija, rekla je Alka Horvat.

Na Zavodu za analitičku kemiju, prvom takvom u Hrvatskoj, danas radi šest doktora znanosti, tri magistra i dvije tehničke osobe, izvijestila je predstojnica Marija Kaštelan-Macan.

Organizira nastavu iz analitičke kemije, instrumentalne i procesne analize, ispitivanja nemetala i kemijske analize okoliša.

Godišnje nastavu na Zavodu pohađa 300 studenata, od kojih 50 diplomira.

U zadnjih deset godina znanstvenici sa Zavoda vode sedam domaćih i dva međunarodna znanstveno-istraživačka projekta.

Za to vrijeme objavili su 68 znanstvenih radova od koji 52 u priznatim časopisima, kazala je Marija Kaštelan-Macan.

Zavod je utemeljitelj Tehničke visoke škole u Zagrebu i u njemu je bilo uredništvo prvog časopisa za kemiju i tehnologiju u nas, Arhiva za hemiju i farmaciju (danas Croatica Chemica Acta).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙