FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snježni leopardi i dalje se bore za opstanak

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Projekt očuvanja snježnih leopardakojeg zajednički provode Uzbekistan, Kazahstan i Kirgizstan, uzfinancijsku pomoć udruge Global Environmet Facility (GEF), bliži sekraju, čime se drastično smanjuju šanse za opstanak tih predivnihstvorenja.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Projekt očuvanja snježnih leoparda kojeg zajednički provode Uzbekistan, Kazahstan i Kirgizstan, uz financijsku pomoć udruge Global Environmet Facility (GEF), bliži se kraju, čime se drastično smanjuju šanse za opstanak tih predivnih stvorenja.

Vjeruje se da u divljini, na potezu od Mongolije do Pakistana, obitava između 4.500 i 7.500 snježnih leoparda, a bez projekta, tvrde znanstvenici, teško da će se leopardi moći suprotstaviti lovokradicama.

"Lokalne zajednice i seljani shvaćaju važnost očuvanja prirodnog blaga, ali nam treba snažnija i odlučnija politička potpora", izjavio je za BBC profesor Oleg Mitropolski, zoolog u uzbečkom glavnom gradu.

"Naime, uz problem organiziranih lovokradica, i svaki vojni časnik snuje o tome da mu iznad kreveta visi krzno snježnog leoparda", dodao je.

Mitropolski podsjeća da su se prije "četiri, pet godina u tradicionalnom nomadskom šatoru, jurti, sastali predsjednici triju zemalja. A jurta je, pogađate, bila ukrašena s 200 leopardovih krzna", pojašnjava profesor. Iako leopardi nisu netom bili ubijeni to je, kako je rekao, bio loš primjer koji su lovci objeručke dočekali.

GEF pomaže selima na način da investira u opskrbu plinom i vodom i potiče lokalne zajednice na očuvanje okoliša. Osim očuvanja leoparda, GEF s lokalnim zajednicama radi i na sprečavanju deforestacije.

U zapadnom planinskom lancu Tien Shan, Nebeskim planinama, registrirane su dvije skupine snježnih leoparda.

"Naš je zadatak očuvanje tih životinja i povezivanje dviju skupina koridorom, kako bi mogli migrirati i miješati se", kazao je Mitropolski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙