FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naslov

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Hrvatska Vlada i u idućoj će godini privrženo služiti svom najvažnijem cilju - podizanju standarda građana, rekao je danas premijer Ivo Sanader, poželjevši građanima da u 2005. ostvare sve želje na osobnom i obiteljskom planu.

Na sjednici Vlade, posljednjoj u ovoj godini, premijer je ocijenio kako je njegova Vlada u 2004. postigla niz pozitivnih rezultata na makroekonomskom planu.

Uspjeli smo preokrenuti trendove koji su godinama bili negativni, primjerice u zapošljavnju, rekao je Sanader, navodeći da je u ovoj godini otvoreno 20 tisuća novih radnih mjesta.

Vlada će se, poručio je, truditi da i u 2005. nastavi pozitivne makroekonomske trendove, poput obuzdavanja rasta vanjskog duga, smanjenja deficita, smanjenja broja nezaposlenih itd.

Premijer je opetovao zadovoljstvo jučerašnjim sastankom s čelnicima parlamentarnih stranaka o pristupanju Hrvatske EU, istaknuvši da je postignut 'strateški konsenzus oko načela'.

Veliki projekt izgradnje autocesta i cesta ne samo da će se nastaviti, već i intenzivirati, a u iduće četiri godine u izgradnju i održavanje cesta planira se uložiti više od 32 milijarde kuna, ili 13,5 posto više nego je uloženo u protekle četiri godine, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila program građenja i održavanja javnih cesta od 2005. do 2008.

Nema zastoja u gradnji autocesta i cesta, nastavit ćemo punim tempom na više pravaca, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Ide se, najavio je, prema Pločama, na izgradnju koridora V.c, autoceste Zagreb-Sisak, već se radi na autocesti Županja-Bajakovo, Krapina-Macelj, na izgradnji punog profila na dionicama autoceste Zagreb-Rijeka,

U četverogodišnji program, težak više od 32 milijarde kuna, uključeno je i 1,6 milijardi kuna naslijeđenog duga za cestogradnju, naveo je ministar prometa Božidar Kalmeta.

Od preostalih 30,2 milijarde kuna u građenje autocesta i cesta planira se uložiti 19,4 milijarde kuna, a 10,8 milijardi u održavanje.

Hrvatske autoceste (HAC) u iduće četiri godine planiraju u promet pustiti 257 kilometara novih autocesta, od čega 48 kilometara u idućoj godini.

Do kraja lipnja 2005. otvorit će se tunel Mala Kapela, te završiti 33 kilometra dionice Pirovac-Vrpolje, kao i dionica Rupa-Rijeka.

U idućoj godini, nabrojao je ministar Kalmeta, započet će i radovi na dionici Dugopolje-Ploče koja treba biti gotova 2008.

U prometu 2006. treba biti dionica Županja-Lipovac, u zadnjem kvartalu iduće godine treba započeti i izgradnja na koridoru V.c., kao i gradnja autoceste Zagreb-Sisak.

U prvoj polovici 2007. trebaju biti završene dionice autoceste Zagreb-Macelj, radi se i na Istarskom ipsilonu, punom profilu dionica na autocesti Zagreb-Rijeka.

Kalmeta naglašava da je plan investicija u autoceste otprilike na razini ulaganja u protekle četiri godine, ali da se u gradnju i održavanje državnih cesta planira uložiti 8,2 milijarde kuna, ili 55 posto više nego u protekle četiri godine (5,2 milijardi).

I MUP-ovi djelatnici koji rade na evidencijama o prebivalištu, morat će raditi na dan predsjedničkih izbora, 2. siječnja 2005., odlučila je danas Vlada.

Državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić objasnio je da na svakim izborima ima građana čije prebivalište nije u skladu s biračkim popisom, pa je odlučeno da djelatnici koji rade na popisima dežuraju na dan izbora i omoguće izdavanje uvjerenja nužnih za usklađivanje podataka o prebivalištu upisanih u popis birača s onima iz MUP-ovih evidencija.

MUP-ovi službenici koji će dežurati na dan izbora imat će pravo na naknadu prema kolektivnom ugovoru za državne službenike.

Vlada je već ranije obvezu dežuranja na dan izbora propisala uredima državne uprave.

Na današnjem sastanku premijera Ive Sanadera sa čelnicima šest sindikalnih središnjica dogovoreno je da će biti poništen Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe.

Vlada će na današnjoj sjednici naložiti Državnom odvjetništvu da prihvati zahtjev sindikata za poništenjem SKU-a, izvijestio je novinare ministar mora, turizma prometa i razvitka Božidar Kalmeta nakon sastanka u Vladi.

Dva zdravstvena sindikata podnijela su nedavno tužbu kojom su zatražila poništenje SKU-a za liječnike i stomatologe jer je on suprotan Zakonu o radu i zaključcima Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da se radna prava u javnim službama uređuju Granskim kolektivnom ugovorima (GKU), a specifičnosti pojedinih struka aneksima tim ugovorima.

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih djelatnosti Zdenka Gizdić izrazila je zadovoljstvo današnjim dogovorom, ocjenivši da je Vlada time pokazala "vjerodostojnost i vjeru u socijalni dijalog".

Sindikati prihvaćaju današnji poziv premijera Sanadera da se uključe u pregovore s Europskom unijom (EU), čime su preuzeli svoj dio odgovornosti za ulazak Hrvatske u EU, dodala je.

Za humanitarnu pomoć žrtvama tsunamija u Indiji, Šri Lanki, Indoneziji i Tajlandu Vlada je danas odobrila ukupno četiri milijuna kuna.

Svakoj od tih zemalja namijenjen je jednak iznos, po milijun kuna.

Četiri milijuna kuna pomoći izdvojit će se iz proračunske pričuve, a doznačit će se Hrvatskom Crvenom križu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙