FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: Otkazi pripadnicima entitetskih tajnih službi RS

BANJA LUKA, 3. siječnja 2005. (Hina) - Više od pet stotina pripadnikabivših entitetskih sigurnosnih agencija, među njima i visokidužnosnici, dobili su za Novu godinu otkaze, izvješćuju banjalučkeNezavisne novine u broju od ponedjeljka.
BANJA LUKA, 3. siječnja 2005. (Hina) - Više od pet stotina pripadnika bivših entitetskih sigurnosnih agencija, među njima i visoki dužnosnici, dobili su za Novu godinu otkaze, izvješćuju banjalučke Nezavisne novine u broju od ponedjeljka.

Dvije stotine rješenja o otkazima zbog reorganizacije službe uručeno je 31. prosinca agentima bivše Obavještajno-bezbjednosne službe Republike Srpske (OBS), koja je zapošljavala oko 400 ljudi, a oko 300 rješenja uručeno je pripadnicima bivše Federalne obavještajno-sigurnosne službe (FOSS).

Prema novoj sistematizaciji, u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) Bosne i Hercegovine, koja je zamijenila bivše entitetske tajne službe, predviđena su mjesta za 703 djelatnika, dok su OBS i FOSS imale na platnim popisima 1048 ljudi.

Informacije o otkazima potvrdio je Nezavisnim novinama koordinator u OBS RS Trifko Buha. Veliki broj otkaza uručen je djelatnicima s višom i visokom stručnom spremom, a otkaze su dobili i neki donedavno visoko pozicionirani dužnosnici bivše OBS koji imaju bliske veze sa Srpskom demokratskom strankom (SDS).

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH utemeljena je u sklopu preustroja sigurnosnog sustava u toj zemlji. Odluku o tome donio je visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown na temelju preporuka radne skupine kojom je predsjedavao mađarski diplomat Kalman Kocsiz. Ovo je povjerenstvo zaključilo kako su entitetske tajne službe bile neučinkovite te pod jakim utjecajem političkih stranaka. Kritike su posebice bile usmjerene na rad OBS-a, čije se pripadnici sumnjičilo i za pružanje potpore optuženima za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙