FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Višegodišnje najviše razine svjetskih burzovnih indeksa

NEW YORK, 2. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - U posljednjem tjednu 2004.najznačajniji američki burzovni indeksi dosegnuli su najviše razine uzadnje tri i pol godine, a europski u posljednjih 29 mjeseci.
NEW YORK, 2. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - U posljednjem tjednu 2004. najznačajniji američki burzovni indeksi dosegnuli su najviše razine u zadnje tri i pol godine, a europski u posljednjih 29 mjeseci.

Najznačajniji američki burzovni indeksi zabilježili su tako drugu godinu zaredom dobitke. Njujorški Dow Jones završio je godinu na 10.783 boda, u blagom minusu od 0,4 posto na tjednoj razini pod utjecajem slabijeg obujma trgovanja zbog odlaska mnogih tržišnih sudionika na odmore za božićne i novogodišnje blagdane, nove rekordno niske razine dolara u odnosu na euro i oštrog pada cijena nafte. Tehnološki Nasdaq bio je na tjednom dobitku od 0,64 posto, zaključivši godinu na 2.175 bodova.

Početkom protekloga tjedna dobra vijest iz američkog gospodarstva stigla je od instituta Conference Board koji je objavio da je indeks povjerenja potrošača u prosincu zabilježio najvišu razinu u zadnjih pet mjeseci, zahvaljujući poboljšanim prilikama za zapošljavanje i jeftinijim energentima. To je rezultiralo skokom najznačajnijih američkih burzovnih indeksa na najviše razine u posljednje tri i pol godine."Imamo puno dobrih vijesti, a jedna od njih je svakako osjetno veći rast povjerenja potrošača nego što se očekivalo", kazao je Steve Neimeth, portfelj menadžer pri AIG SunAmerica. "U međuvremenu, cijene energenata gotovo neznatno su porasle nakon pada u tjednu ranije. Izgleda da je naše gospodarstvo na dobrim temeljima, cijene energenata padaju a povjerenje je snažno, što bi trebalo pogodovati osobnoj potrošnji i korporativnim dobitima uoči početka nove godine", ocijenio je Neimeth.

Podatak o snažnom povjerenju potrošača potaknuo je jačanje dionica maloprodajnih lanaca. Pritom su na dobitku od gotovo jedan posto bile dionice najvećeg američkog maloprodajnog lanca Wal-Mart Storesa. Dionice Home Depota, koji je najavio on-line prodaju hladnjaka i drugih proizvoda, ojačale su 1,4 posto.

Od značajnijih dobitnika izdvajaju se još dionice internetskih kompanija, među kojim su se posebno isticale one Amazona, koje su skočile 5,6 posto nakon što im je rejting podigao Bear Stearns pod utjecajem vijesti o rekordnoj prodaji ostvarenoj u jednom danu u sezoni blagdana. Ojačale su i dionice drugih pripadnika sektora, pri čemu EBay-a za tri posto.

No oštar pad cijena nafte pogodio je dionice naftnih kompanija, pri čemu se isticao Exxon, čije su dionice oslabile 2,1 posto. Na vrijednosti su izgubile i dionice njegovog konkurenta Chevron Texaco, gotovo 1,3 posto. Vijesti o tsunamiju u Aziji, koji je po posljednjim podacima odnio više od 120 tisuća ljudskih života, pogodile su dionice nekih osiguravatelja, pri čemu su dionice RenaissanceRe Holdingsa oslabile 1,1 posto.

Dionice su pogođene i padom tečaja dolara, koji je zabilježio novu najnižu razinu prema euru od 1,3667 dolara. Slabiji dolar "pojeftinjuje naš izvoz, ali otežava potrošačima kupnju robe iz uvoza i čini američke dionice nešto manje privlačnima", kazao je Williamson.

Osim padom cijena nafte američke blue chip dionice krajem su se tjedna našle pogođene viješću iz Kine koja je objavila da neće odobriti nove kupovine zrakoplova u 2005. kako bi obuzdala rast svog zrakoplovnog sektora. Po gubitcima su predvodile dionice Boeinga, oslabivši za 2,2 posto. Oslabile su i dionice kompanije United Technologies, koja opskrbljuje Boeing motorima za zrakoplove, nekih 0,7 posto, te Honeywell Internationala, najvećeg svjetskog proizvođača elektronike za pilotske kabine, za jedan posto. Nekih 2,7 posto potonule su i dionice Lockheed Martina.

Europska tržišta u proteklom su tjednu zabilježila najviše razine cijena dionica u zadnje dvije i pol godine, potpomognute skokom američkih burzovnih indeksa na nove najviše prošlogodišnje razine. Na tjednoj razini londonski Ftse ojačao je 0,3 posto, završivši 2004. na 4.814 bodova, a frankfurtski DAX za 0,1 posto, na 4.256 bodova.

Početkom tjedna nakon tsunamija koji je pogodio turističke destinacije na obalama južne Azije našle su se na većem udaru dionice europskih kompanija iz područja turizma, osiguranja i zračnog prijevoza. Najviše pogođene bile su dionice osiguravatelja, poput najvećeg svjetskog reosiguravatelja Munich Re-a, uslijed zabrinutosti oko šteta izazvanih tsunamijem, koji je po posljednjim podacima odnio više od 120 tisuća ljudskih života.

"Pritisak je stvoren na dionice osiguravatelja premda zasad nema preciznih informacija o štetama. No, riječ je o još jednoj na dugoj listi loših vijesti za osiguravateljski sektor", kazao je trgovac u njemačkoj brokerskoj kući.

Među najvećim gubitnicima bile su dionice Munich Re-a, od gotovo dva posto, i njegovog rivala njemačkog reosiguravatelja Hannover Re-a, čije su dionice oslabile za 1,7 posto. Njima su se pridružili i europski osiguravatelji, pri čemu su francuska Axa i švicarski Zurich Financial zabilježili pad cijena dionica od po jedan posto. Na listi gubitnika našle su se i dionice kompanija s područja turizma, među kojima se isticao njemački turoperator TUI, čije su dionice potonule gotovo dva posto. Pogođene su bile i dionice zrakoplovnih kompanija, poput Lufthanse koja je zabilježila pad cijena dionica od gotovo jedan posto, nizozemsko-francuskog Air France KLM-a, na gubitku od 0,7 posto, te švicarskog Swiss Airline, čije su dionice potonule 8,6 posto.

Europski osiguravatelji nadoknadili su dio pretrpljenih gubitaka od početka tjedna nakon što je najveći svjetski reosiguravatelj Munich Re objavio da ne očekuje troškove pokrića šteta prouzročenih tsunamijem u južnoj Aziji veće od 100 milijuna eura. Dionice Munich Re-a i Swiss Re-a ojačale su po 0,2 posto. Švicarska kompanija također je objavila da će njezini vjerojatni troškovi pokrića tih šteta biti manji od 100 milijuna švicarskih franaka, što je krajem tjedna potaknulo oporavak njezinih dionica za 1,4 posto, čime su one nadoknadile gotovo sve ranije ovotjedne gubitke.

Osiguravateljski analitičari opetovano su uvjeravali ulagače kako će vjerojatne isplate šteta biti ograničene. "Dok je riječ o stravičnoj tragediji u svakom pogledu, ne očekujemo da će ona imati značajnije posljedice po osiguravateljsku industriju", kazao je Paul Goohind, analitičar pri Bear Stearnsu.

Trgovina na tržištu dionica bila je mirna i u malenom obujmu pred novogodišnje blagdane. "Tržišta dionica završavaju godinu u očekivano mirnom raspoloženju", navodi se u priopćenju Barclays Private Clients.

Indeks Tokijske burze Nikkei završio je 2004. na razini od 11.488 bodova, na tjednom dobitku od 1,08 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙