FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: nova godina počela s poskupljenjima i zabranama

RIM, 1. siječnja 2005. (Hina) - Nova godina u Italiji počela je smnogim poskupljenjima i zabranama.

Od 1. siječnja vožnja talijanskim autocestama skuplja je za gotovo tri posto, a istodobno su za četiri posto poskupjele kazne za prometne prekršaje poput prebrze vožnje.

Od subote djeca do 14 godina ne smiju skijati bez kacige na glavi. Istina, do konca ožujka prekršitelji neće biti novčano kažnjavani, nego samo udaljeni sa skijaških staza, ali zatim će uslijediti i kazne. Isto tako mora se paziti na način skijanja, odnosno ne smije se juriti skijaškim stazama i izvoditi vratolomije.

Još jedna zabrana koja pogađa Talijane uvodi se od 10. siječnja. Na svim mjestima je praktički zabranjeno pušenje. Ne samo u vlakovima, koji više nemaju vagone za pušače, ili u kinima, uredima, bolnicama, zrakoplovima i zračnim lukama, nego i u restoranima i kafićima. Restorani moraju osigurati posebne prostorije za pušače. Ako ih nemaju, nitko ne smije zapaliti cigaretu. Kazne su visoke i za ugostitelje, vlasnike restorana i kafića, i pušače, a dosežu do nekoliko tisuća eura, što se može i udvostručiti ako je netko pušio u prisutnosti trudnice ili djeteta. Pušačima je zadan još jedan udarac: s početkom nove godine poskupljuju cigarete jer je država odlučila povećati porez na duhan.

No, val poskupljenja zahvatio je i struju, plin itd. Novu godinu Talijani počinju s nemalo briga, jer je protekla bila dosta teška, pa s tim poskupljenjima, kao i najavama ulazaka u krizu mnogih poduzeća, ne može se očekivati neki boljitak.

Premijer Silvio Berlusconi najavio je bolju 2005. godinu, prije svega zbog smanjenja poreznog pritiska, ali najavljena poskupljenja i otpuštanja s radnih mjesta ne daju Talijanima mnogo nade. U opasnosti je oko 90.000 radnih mjesta u poduzećima koja su ušla u krizu, a među njima su i neki proizvođači telefonije, računala itd., dakle industrije koja dosad nije imala teškoća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙