FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KONFERENCIJA ZA NOVINARE UDRUGE PRIVATNIH VINARA I VINOGRADARA

ZAGREB, 8. srpnja (Hina) - Udruga privatnih vinara, vinogradara i poduzetnika Hrvatske "Vinum Croatica" na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj obrtničkoj komori izvijestila je o prijedlozima i zahtjevima koje je na nedavnom sastanku iznijela Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva RH.
ZAGREB, 8. srpnja (Hina) - Udruga privatnih vinara, vinogradara i poduzetnika Hrvatske "Vinum Croatica" na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj obrtničkoj komori izvijestila je o prijedlozima i zahtjevima koje je na nedavnom sastanku iznijela Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva RH. #L# Udruga "Vinum Croatica" koja trenutno okuplja 65 privatnih vinara i vinogradara osnovana je 8. svibnja 1996. godine, a od 1. srpnja ove godine članica je Obrtničke komore. Uvjet za članstvo u Udruzi jest proizvodnja barem jednog vina s kontroliranim podrijetlom. U Hrvatskoj, inače, 80 posto površina pod vinogradima posjeduju privatnici. Iako kod nas postoje vrlo povoljni prirodni uvjeti i tradicija u proizvodnji vina, hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo nemaju gospodarski značaj kao u mnogim drugim europskim zemljama, ocijenjeno je na konferenciji. Stoga su predstavnici Udruge "Vinum Croatica" na razgovoru održanom 25. lipnja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva iznijeli prijedloge i zahtjeve vezane uz primjenu Zakona o vinu i Pravilnika o vinu. Zatraženo je da Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, koji od siječnja ove godine prati primjenu Zakona i Pravilnika o vinu, formira svoje podružnice kako je utvrđeno Zakonom, te da pristupi izradi vinogradarskog katastra. Također je zatraženo hitno osnivanje komisije Ministarstva poljoprivrede za praćenje razvoja vinogradarstva i vinarstva te davanje prijedloga za donošenje propisa u toj oblasti. Za Udrugu je posebno važan problem "došećeravanja" vina koje Ministarstvo može dopustiti proizvođaču na temelju analize grožđa koju obavlja Zavod. Udruga smatra da je rok za praćenje šećera i kiselina u grožđu od najmanje 15 dana prije berbe prekratak, jer postoje rane, srednje rane i kasne sorte. Trebalo bi dobro organizirati mjerenje kiselina u vinogorju po pojedinim županijama, jer se samo tako može suzbiti proizvodnja patvorenih vina, istaknuli su predstavnici Udruge. (Hina) md ds 081507 MET jul 97

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙