ZAGREB, 8. srpnja (Hina) - Udruga privatnih vinara, vinogradara i poduzetnika Hrvatske "Vinum Croatica" na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj obrtničkoj komori izvijestila je o prijedlozima i zahtjevima koje je na nedavnom
sastanku iznijela Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva RH.
ZAGREB, 8. srpnja (Hina) - Udruga privatnih vinara, vinogradara i
poduzetnika Hrvatske "Vinum Croatica" na današnjoj konferenciji za
novinare u Hrvatskoj obrtničkoj komori izvijestila je o prijedlozima i
zahtjevima koje je na nedavnom sastanku iznijela Ministarstvu
poljoprivrede i šumarstva RH. #L#
Udruga "Vinum Croatica" koja trenutno okuplja 65 privatnih vinara i
vinogradara osnovana je 8. svibnja 1996. godine, a od 1. srpnja ove
godine članica je Obrtničke komore. Uvjet za članstvo u Udruzi jest
proizvodnja barem jednog vina s kontroliranim podrijetlom. U
Hrvatskoj, inače, 80 posto površina pod vinogradima posjeduju
privatnici.
Iako kod nas postoje vrlo povoljni prirodni uvjeti i tradicija u
proizvodnji vina, hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo nemaju
gospodarski značaj kao u mnogim drugim europskim zemljama, ocijenjeno
je na konferenciji. Stoga su predstavnici Udruge "Vinum Croatica" na
razgovoru održanom 25. lipnja u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva
iznijeli prijedloge i zahtjeve vezane uz primjenu Zakona o vinu i
Pravilnika o vinu.
Zatraženo je da Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, koji od
siječnja ove godine prati primjenu Zakona i Pravilnika o vinu, formira
svoje podružnice kako je utvrđeno Zakonom, te da pristupi izradi
vinogradarskog katastra. Također je zatraženo hitno osnivanje komisije
Ministarstva poljoprivrede za praćenje razvoja vinogradarstva i
vinarstva te davanje prijedloga za donošenje propisa u toj oblasti.
Za Udrugu je posebno važan problem "došećeravanja" vina koje
Ministarstvo može dopustiti proizvođaču na temelju analize grožđa koju
obavlja Zavod. Udruga smatra da je rok za praćenje šećera i kiselina u
grožđu od najmanje 15 dana prije berbe prekratak, jer postoje rane,
srednje rane i kasne sorte. Trebalo bi dobro organizirati mjerenje
kiselina u vinogorju po pojedinim županijama, jer se samo tako može
suzbiti proizvodnja patvorenih vina, istaknuli su predstavnici Udruge.
(Hina) md ds
081507 MET jul 97