FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTS: Promocija jedinstvene zbirke pjesnikinje Ane Horvat u svjetskoj književnosti - "Životinjski haiku" (DHK; 1. listopada; točno u podne)

Autor: Orhideja Štrk

Zagreb (HinaOTS) - "Životinjski haiku" naziv je nove zbirke ugledne pjesnikinje i književnice Ane Horvat čija će se promocija održati u ponedjeljak 1. listopada 2018. godine u prostoriji Društva hrvatskih književnika u 12 sati.

Na promociji će o zbirici govoriti urednica zbirke Životinjski haiku, Gordana Igrec i recenzent zbirke dr. med. Tomislav Maretić inače najvrsniji teoretičar haiku poezije u Hrvatskoj poslije Vladimira Devidea. Uz autoricu zbirke Životinski haiku, pjesnikinju Anu Horvat sudjelovat će u glazbenom dijelu programa Dječji zbor Kikići i Genijalci pod vodstvom Maje Rogić i urednik Glazbenog programa na Katoličkom radiju Slavko Nedić koji će instrumentalno i voklano izvesti skladbu na gitari posvećenu životinjama. Haiku stihove će interpretirati dramska umjetnica Urša Raukar.

Foto: Književnica Ana Horvat sa svojom novom zbirkom "Životinjski haiku" (© Gordana Igrec)

Nakladnik zbirke Životinjski haiku je Druga prilika, udruga za zaštitu napuštenih životinja uz potporu tvrtke RECRO d.o.o. Sav prihod od prodaje zbirke Životinjski haiku ide u korist životinjama. 

"Autorica se ne usredotočuje isključivo na teme nepravde prema životinjama koja je nažalost sveprisutna u ljudskim sredinama. Premda klasični haiku izbjegava poredbe, životinjski svijet jest osim konkretnog svijeta i metafora autoričinih zamisli, osjećaja i snova. Oni se isprepliću i njezino razumijevanje za živi svijet, premda to nije nigdje rečeno, gotovo da ima neku budističku značajku, tzv. "velike samilosti - maha karuna"). No njezina "samilost" je izvorna, ne proizlazi iz učenja i znanja nego iz vlastite prirode i promišljanja te sljeđenju intrinzičke dobrote." (Iz recenzije dr. med. Tomislava Maretića uz zbirku Životinjski haiku)

Pišući osvrt na Životinjski haiku pjesnikinje Ane Horvat, novinarka Gordana Igrec je u varaždinskom Regionalnom tjedniku napisala sljedeće: "Haiku poezija iznikla je valja to istaknuti iz zena. Filozofijskog smjera tzv. meditacije koji svijet ne doživljava intelektom. Samo je, dakle, iskonska tjelesnost, nepatvorena, neukalupljena i živa poput Ane Horvat mogla opjevati životinju bez prisutsva nadmoćnog i istovremeno inferiornog intelekta. Ovom haiku zbirkom kao i prethodnim pjesničkim i proznim stvaralaštvom Ana Horvat postavila je visoke standarde osjećanja, mišljenja, življenja i pisanja haiku i ostale poezije. Koju će teško biti doseći. Još teže nadmašiti. Zanimljivo je pak to, što se ni sa kime nije takmičila i što je u svom stvaralaštvu ostala jednostavna, ali plodonosna i potentna. Samo dan nakon izlaska iz tiska ova je zbirka ušla u hrvatsku antologiju haiku pjesništva, a inače Životinjska haiku zbirka spremna je već sada za ulazak u svjetske antologije! Posebice kod Epsteina! Sobodno se može bez suzdržavanja reći kako niti jedna žena-pjesnikinja ali niti jedan pjesnik do sada nisu napisali ovakvu zbirku pjesama niti kod nas niti igdje drugdje u svijetu! A bojim se da neće niti – nikada! Ili će se trebati čekati još puno, puno previše godina. A i onda neće biti ove životne autentičnosti niti vjerodostojnosti kakva postoji kod Ane Horvat."

Pjesma Dječjeg zbora Kikići i Genijalci BALADA O JEDNOME PSU (dostupno na niže navedenom linku) koju je skladala i tekst napisala Maja Rogić inspirirana je akcijom "Spasimo pse iz šinteraja" udruge DRUGA PRILIKA što je vidljivo na video snimku, a koja je udruga i nakladnik zbirke Ane Horvat ŽIVOTINJSKI HAIKU. 

https://www.youtube.com/watch?v=0wYxZh8SfV4&sns=fb
 

S tim u vezi valja istaknuti i podsjetiti da je Akcija "Spasimo pse iz šinteraja" trajala 12 godina (do zatvaranja šinteraja) i da je zahvaljujući njoj i podršci medija koji su pozivali udomitelje spašeno od sigurne smrti 3.325 zagrebačkih pasa i zatvoren zagrebački šinteraj. Sve o akciji spašavanja psa iz šinteraraja može se vidjeti na web stranici Udruge Druga prilika www.drugaprilika.hr koja je jako dobro posjećena.


(HinaOTS)

(HinaOTS)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙