FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 2. srpnja 2017 (Hina) - Sljedeći tjedan održava se plenarna sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje se sastaje i Europska komisija koja će, među ostalim, raspravljati o odluci arbitražnog suda o graničnom prijeporu između Hrvatske i Slovenije.

Europska komisija, koja svoje redovite tjedne sastanke država srijedom u Bruxellesu, osim u tjednu kada u Strasbourgu zasjeda Europski parlament i kada se sjednice Komisije održavaju utorkom, raspravljat će, među inim, o odluci arbitražnog suda koji je oko četiri petine Savudrijske vale/Piranskog zaljeva dodijelio Sloveniji te odredio komunikacijski prolaz od slovenskih teritorijalnih do međunarodnih voda kroz hrvatske teritorijalno more, a koji i dalje ostaje pod hrvatskom jurisdikcijom.

Hrvatska ne priznaje odluku arbitražnog suda nakon što je Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Europska komisija je po izbijanju afere podržavala nastavak arbitražnog postupka ali je kasnije, ostajući pri potpori arbitražnim procesima općenito zbog pravne sigurnosti, počela isticati potrebu da se pronađe zajedničko rješenje te da je riječ o bilateralnom pitanju.

Komisija je u ožujku, odgovorajući na novinarski upit, rekla da "općenito, podupire arbitražne procese, koji su u interesu pravne sigurnosti za obje strane", ali da je spremna "podržati bilo koje održivo, bilateralno rješenje, ako ga dvije strane dogovore". 

Komisija se po objavi odluke arbitražnog suda nije htjela izjašnjavati, najavivši da će kolegij povjerenika o tom raspravljati na sastanku u Strasbourgu 4. srpnja.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u petak iz Tallinna da najprije želi pročitati presudu arbitražnog suda o graničnom prijeporu između Hrvatske i Slovenije i da će tek onda zauzeti stajalište.

"Predsjednik Europske komisije je također pravnik. Stoga želim prvo pročitati odluku arbiražnog suda prije nego što zauzmem bilo kakvo stajalište. Jučer sam telefonski razgovarao sa slovenskim (Juncker je rekao estonskim, ali se očito radi o lapsusu) i hrvatskim premijerom,  a kolegij povjerenika to će razmatrati sljedeći utorak. Nakon toga moći ću govoriti", rekao je Juncker na konferenciji za novinare u Tallinnu, odgovarajući na novinarski upit kakva je politička poruka Hrvatskoj i Sloveniji s obzirom da je Komisija bila uključena u sklapanje arbitražnog sporazuma.

Zastupnici Europskog parlamenta na svojoj zadnjoj plenarnoj sjednici prije ljetne stanke raspravljat će između ostaloga o rezultatima summita čelnika EU-a održanog 22. i 23. lipnja u Bruxellesu. 

Zastupnicima će se također obratiti malteški premijer Joseoph Muscat koji će iz izvijestiti o rezultatima malteškog predsjedanja, koje je upravo završilo. Dan poslije, u srijedu, zastupnicima će se obratiti estonski premijer Juri Ratas, koji će predstaviti program estonskog predsjedništva koje je upravo započelo. Zastupnici će  također razgovarati i o sastanku svjetskih čelnika G20 koji se održava u Hamburgu 7. i 8. srpnja.

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙