FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 25. lipnja 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan Estonija od Malte preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijeća EU-a, u Bruxellesu se održava Kohezijski forum, a u Strasbourgu se održava europska komemoracija za bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla.

Europska komisija u punom sastavu sastat će se u petak u Tallinu s estonskom vladom u povodu preuzimanja šestomjesečnog rotirajućeg predsjedništva. Riječ je o tradicionalnom susretu na početku svakog šestomjesečnog predsjedanja. 

U srijedu se u Bruxellesu održava redoviti tjedni sastanak Europske komisije te se očekuje da će objaviti "prijedlog za razmišljanje o budućnosti financija EU-a". Komisija je 1. ožujka objavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, čime je otvorena javna rasprava o mogućim scenarijima razvoja EU-a nakon izlaska Velike Britaanije iz EU-a.

U sklopu tog procesa, Komisija je do sada objavila četiri dokumenta, četiri prijedloga za razmišljanje: o razvoju socijalne dimenzije Europe; produbljenju ekonomske i monetarne unije; o izazovima globalizacije; budućnosti europske obrane, a peti dokument koji će biti objavljen u srijedu odnosi se na buduće financiranje EU-a.

U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se održava 7. Kohezijski forum, skup koji se održava svake treće godine i na kojem se okupljaju predstavnici europskih institucija, zemalja članica na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, nevladine organizacije i predstavnici akademske zajednice.

Skupu će se između ostalih obratiti predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. Ovaj forum se smatra dobrom prigodom za pripremu okvira za europske strukturne i investicijske fondove nakon isteka sadašnjeg programskog razdoblja 2020. godine.

U Luxembourgu se u ponedjeljak sastaju ministri zemalja članica zaduženi za energiju.  Oni bi trebali usvojiti uredbu o oznakama energetske učinkovitosti, koje potrošačima omogućavaju da lakše odaberu uređaje koji manje troše.

U subotu u sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu održat će se europska komemoracija za bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, oca njemačkog ujedinjenja i jednog od stupova izgradnje Europske unije, koji je 16. lipnja umro u 87. godini života.

Najavljeni govornici na komemoraciji su predsjednici europskih institucija: EP-a Antonio Tajani, Europskog vijeća Donald Tusk i Europske komisije Jean-Claude Juncker, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Lijes s tijelom Helmuta Kohla bit će pokriven europskom zastavom.

Nakon europske komemoracije, koja će trajati oko dva sata, kovčeg s Kohlovim tijelom bit će prebačen u Njemačku, gdje će nakon vjerskog obreda u katedrali u Speyeru biti pokopan.

 

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙