FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 28. svibnja 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaje Vijeće za konkurentnost, a Europski parlament se okuplja na mini-plenarnoj sjednici u bruxelleskom sjedištu.

Jedna od važnijih tema dvodnevnog sastanka Vijeća za konkuretnost je reforma  pravnog okvira za homologaciju motornih vozila.  Prema sadašnjim pravilima za nadzor usklađenosti proizvođača s odgovarajućim propisima EU-a i za potvrđivanje da vozilo ispunjava sve zahtjeve za stavljanje na tržište isključivo su odgovorna nacionalna tijela. Europska komisija je predložila modernizaciju pravila koja bi trebala omogućiti neovisnije ispitivanje vozila i veći nadzor vozila koja su već u prometu. Nova pravila trebala bi biti prilagođena novim tehnologijiama dostupnim na tržištu te osigurati bolju kontrolu emisije ispušnih plinova.

Zastupnici Europskog parlamenta okupit će se u srijedu i četvrtak na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu, a ostatak tjedna radit će u odborima.

U utorak je predviđen sastanak članova Istražnog povjerenstva Europskog parlamenta za pranje novca, izbjegavanje i utaju poreza (PANA) s predsjednikom Europske komisije i bivšim luksemburškim premijerom Jean-Claude Junckerom.

Na sastanku će se raspravljati o inicijativama Europske komisije za borbu protiv pranja novca i izbjegavanja plaćanja poreza te o suradnji Luksemburga s Europskom unijom i njezinim članicama u pogledu pitanja kojima se bavi PANA.

Istražno povjerenstvo PANA utemeljeno je nakon otkrića afere "panamski dokumenti", kada su objavljeni podaci o tisućama poduzeća koja su koristila porezne oaze kako bi izbjegli plaćanje poreza, te o diktatorima i kriminalcima koji su nelegalno stečeni novac skrivali. Povjerenstvo je započelo s radom u lipnju 2016. i svoj rad trebalo bi zaključiti u lipnju ove godine.

U petak se u Bruxellesu održava 19. summit EU-Kina. Europsku uniju predstavljaju predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker, dok će kinesko izaslanstvo predvoditi premijer Li Keqiang.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙