FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski zastupnici amandmanima traže poboljšanje izvješća EP-a o Srbiji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 25. siječnja 2017. (Hina) - Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu podnijeli su niz amandmana na nacrt izvješća o Srbiji, koji se u najvećem dijelu odnose na srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji, odnos prema hrvatskoj manjini i prema susjednim zemljama, stanje u medijima i na odnose s Rusijom.

Parlamentarni izvijestitelj za Srbiju, njemački demokršćanin David McAllister, predstavio je nacrt izvješća 9. siječnja, na koji su zastupnici podnijeli ukupno 325 amandmana, među kojima je i jedan dio amandmana hrvatskih zastupnika.

O tim amandmanima Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta raspravljat će i glasovati 27. ožujka nakon čega se tekst kao prijedlog rezolucije o napretku Srbije upućuje na plenarnu sjednicu u ožujku.

Dio amandmana podnijela je hrvatska delegacija u zastupničkom klubu EPP-a (Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić i Marijana Petir), jedan dio amandmana podnijela je Marijana Petir sa skupinom demokršćanskih zastupnika iz drugih članica EU-a, a brojne amandmane uputili su još Tonino Picula i Jozo Radoš.

U amandmanu koji potpisuju hrvatski zastupnici iz skupine EPP-a te skupina demokršćana iz još nekoliko zemalja članica traži se od Srbije da povuče svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji te poziva Komisiju i zemlje članice da pojačaju napore kako bi se to pitanje riješilo u sklopu pristupnih pregovora sa Srbijom u poglavlju 23.

U više amandmana traži se od Srbije da svoju vanjsku politiku uskladi s EU-om u odnosima s Rusijom, izražava se nezadovljstvo sa stanjem zaštite prava nacionalnih manjina i izražava žaljenje zbog izostanka pune suradnje s Haškim sudom.

Također se predlaže osuda slanja "nacionalističkog vlaka" u Mitrovicu i ratnohuškačka retorika.

Zastupnik Picula u jednom amandmanu poziva Srbiju da pojača napore na rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima, posebice u pogledu graničnih pitanja, povratka kulturnih dobara i otvaranja jugoslavenskih arhiva, traži od vlasti da nastave s istraživanjem sudbine nestalih osoba iz ratova 90-tih te poziva Srbiju da podrži stabilnost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine i njezin put prema EU-u.

Jozo Radoš u svojim amandmanima izražava zabrinutost zbog protueuropske retorike iz redova vladajuće stranke u Srbiji te izražava zabrinutost vojnom suradnjom između Srbije i Rusije i zajedničkih vojnih vježbe na granici EU-a te zbog nabave strateškog naoružanja od Rusije.

Radoš predlaže da se u tekst ubaci i zabrinutost zbog stanja u medijima u Srbiji, gdje je proces privatizacije doveo do koncentracije vlasništva nad medijima te da su u najvećem dijelu završili u rukama predstavnika ili simpatizera političkih stranaka.

Također osuđuje provladine tabloide koji objavljuju informacije očito dobivene od obavještajne agencije i i drugih zaštićenih izvora kako bi se pojačala kampanja protiv neovisnih istraživačkih novinara.

Osudio je i odlazak predsjednika Tomislava Nikolića u Banju Luku na proslavu neustavno proglašenog dana Republike Srpske te rehabilitaciju Draže Mihajlovića.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙