FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski populisti u zajedničkom klubu s europskim liberalima

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 9. siječnja 2017. (Hina) - Članovi talijanskog euroskeptičnog i populističkog Pokreta pet zvjezdica (M5S) , koji su dosad bili u istom zastupničkom klubu s britanskim UKIP-om,  izglasali su prelazak u frakciju europskih liberala (ALDE), izrazito proeuropske skupine u Europskom parlamentu.

Ako se 17 zastupnika M5S-a pridruži liberalima, oni će postati treća po brojnosti frakcija u Europskom parlaentu.

Ta stranka je na europskim izborima 2014. osvojila 17 zastupničkih mjesta, a u kampanji se zauzimala za izlazak Italije iz eurozone. Tih 17 zastupnika ušli su u zastupnički klub Europa slobode i izravne demokracije (EFDD), u kojem su i zastupnici Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP) Nigela Faragea, jednog od glavnih zagovornika izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Vođa M5S-a Bepe Grillo je rekao da nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU-a, više nema smisla ostati u istom zastupničkom klubu s UKIP-om, jer nemaju zajedničkih političkih ciljeva.

Odluka da se pridruže ALDE-u, koje vodi jedan od najvećih zagovornika europskog federalizma Guy Verhofstadt iznenadila je mnoge.

Bivši vođa UKIP-a Nigel Farage izjavio je da se ovom odlukom M5S pridružio europskom establišmentu, protiv čega se od početka borio.

Verhofstadt je istaknuo kandidaturu za izbor za predsjednika Europskog parlamenta.

ALDE koji sada broji 68 članova, sa 17 zastupnika M5S-a, postat će treća politička skupina u EP-u nakon europskih pučana (EPP) i europskih socijalista.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙