FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajani kandidat pučana za predsjednika Europskog parlamenta

Autor: Alen Kozina

STRASBOURG, 14. prosinca 2016. (Hina) - Europska pučka stranka (EPP) kandidirala je u utorak Talijana Antonija Tajanija za predsjednika Europskog parlamenta koji će naslijediti njemačkog socijaldemokrata Martina Schulza.

Na skupu kluba zastupnika EPP-a u utorak navečer u Strasbourgu 63-godišnji Tajani je za kandidata izabran u prvom krugu glasovanja.

Pored Tajanija za kandidata desnog centra natjecali su se i bivši francuski ministar Alain Lamassoure, Irkinja Maired McGuinness te Slovenac Alojz Peterle.

Tajani je u Komisiji Josea Manuela Barrossa bio povjerenik za industriju od 2010. do 2014. a trenutno je potpredsjednik Europskog parlamenta.

"Sa svojim iskustvom Antonio Tajani moći će graditi mostove među političkim snagama unutar našeg kluba a biti i snažan glas na van", izjavio je nakon glasovanja čelnik EPP-a Manfred Weber.

Tajani je nakon izborne pobjede u EPP-u na konferenciji za novinare izjavio da je već počeo raditi na stvaranju mostova s drugim parlamentarnim skupinama te da on i EPP žele "stvoriti stabilan savez unutar parlamenta"

"To je bila vrlo fair demokratska utrka između četiri kandidata, demokracija na djelu, i vrlo sam ponosna što sam sudjelovala u jednom takvom demokratskom procesu", izjavila je za Hinu eurozastupnica Dubravka Šuica, voditeljica delegacije HDZ-ovih zastupnika u EP-u .

"Vrlo smo zadovoljni rezultatom. Tko god da je pobijedio bio bi dobar i nadam se da će pobijediti u utrci s ostalim kandidatima za predsjednika Europskog parlamenta", dodala je Šuica.

Sadašnji predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je 24. studenog najavio da napušta parlament kako bi se posvetio njemačkoj politici nakon što je gotovo pet godina predsjedao tom institucijom EU-a.

Kandidat EPP-a, kluba s najvećim brojem zastupnika, ima ozbiljne izglede postati idući predsjednik na izborima 17. siječnja, no socijaldemokrati, druga najveća zastupnička skupina u EP-u, upozoravaju da su predstavnici EPP-a već na čelu dvije druge velike institucije EU-a, Jean-Claude Juncker Europske komisije i Donald Tusk Europskog vijeća.

Bilo je predviđeno da se izbor kandidat EPP-a održi u tri kruga glasovanja, no kako je Tajani u prvom krugu dobio 97 od 207 galsova, gotovo polovicu, ostali su se kandidati odlučili povući iz utrke. Nakon Tajanija najviše je glasova dobila Mc Guinness, 57, Lamassoure 38 a Peterle 18.

Peterle je nakon glasovanja putem facebooka poručio da je sretan što je svojom kandidaturom pridonio rasparvi o budućnosti Europe te izrazio svoje zadovljstvo "što je proces izbora dao važan odgovor kakvu EU želimo". 

Peterle se nada da je njegova kandidatura znak izaslanstvima manjih članica da se u budućnosti može i kandidirati i netko iz njihovih redova. "Bit EU-a, naime, ne smije biti pitanje veličine nego kako da radimo zajedno", poručio je bivši slovenski premijer uz nadu da će se unutar političkog centra u EP-u "ponovno uspostaviti konstruktivan dijalog"

Kao kandidat najbrojnije skupine zastupnika Tajani ima velike izglede postati novi predsjednik EP-a no njegova pobjeda nije sigurna jer EPP ima samo 215 od 751 zastupnika.

Pored Europske pučke stranke svoje kandidate za predsjednika parlamenta istaknuli su i europski liberali (ALDE) i socijaldemokrati (S&D). LIberali na tom mjestu žele svog čelnika Guya Verhofstadta a socijaldemokrati (S&D) Talijana Giannija Pittellu, također čelnika kluba.

Talijanska agencija ANSA navodi kako se nakon izbora Tajanija nazire potpuno talijanska utakmica za predsjednika EP-a, jer iz Italije dolazi čak četvero kandidata. 

Pored Tajanija i Pittelle, predstavnika dviju najbrojnjih skupina parlamentaraca, tu su i Eleonora Florenza iz Ujedinjene ljevice i Piernicola Pedicini iz pokreta Pet zvijezda.

(Hina) xakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙