FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europarlamentarci otvorili put usvajanju trgovinskog sporazuma s Kanadom

Autor: Alen Kozina

ZAGREB, 23. studenoga 2016. (Hina) - Europski parlament je u srijedu otvorio put primjeni sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) iduće godine odbacivši prijedlog da se od suda Europske unije (ECJ) zatraži ocjena njegove legalnosti. 

Glasovanje zastupnika Europskog parlamenta je i naznaka  da će u konačnici podržati Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA)  i dopustiti njegovo djelomično stupanje na snagu početkom 2017. godine.

Prijedlog da se CETA uputi na procjenu suda je iznijelo 89 članova parlamenta, od članova Zelenih i ljevičarskih političkih skupina, talijskog pokreta protiv establishmenta Pet zvijezda, uz 31 zastupnika socijaldemokrata, no odbačen je s 419 spram 258 glasova.

Skupina zastupnika koja je iznijela prijedlog htjela je da sud procijeni je li  sustav rješavanja sporova između ulagatelja i država  predviđen sporazumom u skladu sa zakonima Europske unije. Zastupnici su tvrdili da je to rješenje u suprotnosti s odredbama da se prema tvrtkama treba odnositi jednako kao prema običnim građanima u zakonima i radu nacionalnih i EU sudova.

Sud je mogao presuditi da CETA krši zakone EU-a, no i u suprotnom slučaju to bi vodilo odgodi implementacije sporazuma za do dvije godine.

Zagovornici CETA-e su isticali da su i pravne službe samog parlamenta ocijenile da je sporazum CETA u skladu s pravilima EU-a.

"Naši pravni stručnjaci su rekli da CETA ne utiče na naš pravni okvir, na nadležnosti EU-a ili na naša ustavna prava. Ovaj sporazum daje odgovor na naša pitanja glede globalizacije a da ne stvara probleme demokrcaiji", rekao je izvjestitelj EP-a njemački zastupnik Daniel Caspary iz Europske pučke stranke. 

Sustav rješavanja sporova, koji uključuje posebne odbore za odlučivanje u sporovima između država i stranih ulagača, u središtu je protivljenja trgovinskim sporazumima poput CETA-e. Kritičari tvrde da taj sustav omogućuje multinacionalnim kompanijama da diktiraju javne politike, primjerice one u području zaštite okoliša, radnog ili zdravstvenog zakonodavstva.

Stalni arbitražni sud, koji predviđa CETA, imat će 15 profesionalnih sudaca koje će imenovati EU i Kanada. Sve rasprave na tom sudu bit će javne i postojat će mogućnost žalbe. Nevladine organizacije tvrde da taj sustav i dalje omogućava multinacionalnim kompanijama zaobilaženje domaćih sudova.

CETA je, od kada je dogovorena 2014.,  prošla složen put. Kritičari je vide kao "manjeg brata" planiranog sporazuma između EU-a i SAD-a TTIP, te je bila predmet velikih prosvjeda a njenom potpisivanju usprotivila se belgijska regija Valonija.

Prihvaćanjem u Europskom parlamentu CETA će moći ući u privremenu primjenu što znači da će ukloniti ili smanjiti uvozne pristojbe. No do pune primjene koja će uključivati sporni sustav zaštite ulaganja doći će tek nakon što je odobri 40 nacionalnih i regionalnih parlamenata. 

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙