FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U EU-u postignut dogovor koji otvara put ukidanju viza za građane Ukrajine i Gruzije

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 8. prosinca 2016. (Hina) - Zemlje članice EU-a postigle su dogovor o uredbi koja omogućuje suspenziju bezviznog režima za pojedine zemlje, čime se otvara put da građani Ukrajine i Gruzije uskoro dobiju mogućnost putovanja bez viza u Europsku uniju.

Ukrajini i Gruziji Europska unija je obećala ukidanje viza kada ispune određene uvjete, između ostaloga, da pojačaju borbu protiv korupcije. Ali do liberalizacije viznog režima nije dolazilo jer je Unija najprije željela uvesti sigurnosni mehanizam, odnosno mogućnost da lako može ukinuti bezvizni režim u određenim okolnostima.

Protekle noći veleposlanici država članica EU-a potvrdili su u ime Vijeća EU kompromisni tekst dogovoren s Europskim parlamentom, o suspenzivnom mehanizmu koji se može primijeniti na sve važeće sporazume o bezviznom režimu.

"Ovo je uravnotežen dogovor iznimno važan za učinkovitost i vjerodostojnost politike vizne liberalizacije EU-a. Sadašnji suspenzivni mehanizam nije primjeren i sada će biti poboljšan. Istodobno, ovaj dogovor otvara vrata daljnjem napretku u pogledu vizne liberalizacije sa zemljama koje su ispunile potrebne uvjete", izjavio je slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak.

Prije dva dana predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poslao je pismo predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu u kojem upozorava da EU dovodi u pitanje svoju vjerodostojnost ako ne ukine vize za Ukrajinu i Gruziju nakon što su one ispunile tražene uvjete.

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙