FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU traži od američkih tehnoloških divova da brže suzbijaju govor mržnje na internetu

Autor: Zrinka Treščec

BRUXELLES, 5. prosinca 2016. (Hina/Reuters) - Američki tehnološki divovi poput Facebooka, Twittera, Gooleova YouTubea i Microsofta morat će učinkovitije suzbijati govor mržnje na internetu ili će na to biti prisiljeni zakonom, upozorila je u nedjelju Europska komisija.

Komisija je to poručila šest mjeseci nakon što su te tvrtke potpisale dobrovoljni kodeks ponašanja po kojem na govor mržnje u Europi trebaju reagirati u roku 24 sata. To uključuje uklanjanje ili onemogućavanje pristupa spornom sadržaju, bolju suradnju s organizacijama civilnog društva i promicanje alternativa govoru mržnje.

Kodeks ponašanja nastavlja se na napore koje tvrtke već poduzimaju kako bi suzbile govor mržnje na svojim stranicama, kao što su alati za njihovu prijavu ili obuka osoblja za rješavanje takvih zahtjeva.

No, novo izvješće Europske komisije pokazuje da je provedba tog kodeksa ponašanja u praksi daleko od zadovoljavajuće.

"U praksi, tvrtkama treba više vremena i još nisu ostvarile taj cilj. Razmotrile su samo 40 posto utvrđenih slučajeva u manje od 24 sata", rekao je jedan dužnosnik EK. "Nakon 48 sati stopa reakcije raste na više od 80 posto. To pokazuje da se cilj realno može ostvariti, ali to zahtijeva jače napore IT tvrtki."

Komisija je zaprijetila da će internetske tvrtke prisiliti na bržu reakciju pravnim putem.

"Ako Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft žele uvjeriti mene i ministre da ne-zakonodavni pristup može funkcionirati, morat će djelovati brzo i uložiti velik napor u predstojećim mjesecima", kazala je povjerenica za pravosuđe Vera Jourova za Financial Times.

Izvješće EK pokazuje neujednačen napredak u pojedinim državama članicama. Stopa uklanjanja rasističkih postova u Njemačkoj i Francuskoj, primjerice, viša je od 50 posto, dok u Austriji iznosi samo 11 posto, a u Italiji četiri posto.

Europski ministri pravosuđa raspravljat će o ovom izvješću na sastanku u četvrtak u Bruxellesu. Očekuje se da će od tvrtki zatražiti da razjasne svoja stajališta kad je riječ o uklanjanju "terorističke propagande" i prikupljanju dokaza protiv stranih boraca.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙